Debat

Nordiske teatre: I krisetid er der brug for et stærkt samarbejde på tværs af kulturen i Norden

I en tid præget af bekymringer og økonomisk usikkerhed er kulturens rolle vigtigere end nogensinde. Gennem godt samarbejde og udveksling mellem vores nordiske lande kan vi stå stærkere, skriver Mikael Brännvall, Peter Mark Lundberg m.fl.

Kulturlivet styrker samfundets beredskab og menneskers evne til at håndtere og møde de udfordringer, de står overfor. Derfor bør de nordiske kulturministre fremme kulturen og styrke det tværgående samarbejde i Norden, skriver Mikael Brännvall, Peter Mark Lundberg m.fl.
Kulturlivet styrker samfundets beredskab og menneskers evne til at håndtere og møde de udfordringer, de står overfor. Derfor bør de nordiske kulturministre fremme kulturen og styrke det tværgående samarbejde i Norden, skriver Mikael Brännvall, Peter Mark Lundberg m.fl.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det nordiske kulturliv og scenekunst står overfor et bjerg af udfordringer. Branchen vil komme til at være påvirket af, og skal leve med, corona-nedlukningernes efterdønninger i lang tid fremover.

Produktionen kom hurtigt i gang igen efter pandemien, men mange kæmper fortsat for at få publikum tilbage. Et publikum, der har ændret adfærd, og nu har en tendens til at købe sine billetter senere og mere spontant. Derudover er der en alvorlig høj kompetencemangel på en række af scenekunstens faglige områder – herunder sceneteknikere.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

  • Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst
  • Peter Mark Lundberg, direktør, Dansk Teater
  • Morten Gjelten, direktør, Norsk Teater- og Orkesterforening
  • Kaisa Paavolainen, vd, Finlands Teatrar
  • Erik Ulfsby, teaterchef, Det Norske Teatret
  • Joachim Thibblin, teaterchef, Svenska Teatern
  • Magnus G Thoraldsson, vd, Leikhusid
  • Elisabeth Hansen, vd, Trøndelag Teater
  • Petra Brylander, vd, Uppsala Stadsteater

Hertil kommer bekymringen for, at den forestående lavkonjunktur kommer til at påvirke billetsalget negativt. Krigen i Ukraine har ført til stigende priser og energikrise. Disse udfordringer er ikke forskellige mellem vores nordiske lande – vi står alle overfor de samme bekymringer.

Noget som ikke kun vores kulturpolitikere skal være opmærksomme på, men alle, der værner om et stærkt samfund. Gennem godt samarbejde og udveksling mellem vores nordiske lande kan vi stå stærkere.

Samarbejdet skal beskyttes og fremmes

I en tid med bekymringer og økonomisk usikkerhed øges kulturens betydning for samfundet. I robuste samfund er kulturen en af de bærende søjler, ikke mindst når det handler om at værne om og udøve ytringsfriheden. Et frit og selvstændigt kulturliv styrker samfundets beredskab og menneskers evne til at håndtere og møde de udfordringer, de står overfor.

Det frie ord, den frie kunst og den fælles kulturarv er ofte det første, der bliver angrebet i kampen om magten

Mikael Brännvall, Peter Mark Lundberg m.fl.

Det ser vi bevis på i både Ukraine og andre krigs- og konfliktramte lande. Det frie ord, den frie kunst og den fælles kulturarv er ofte det første, der bliver angrebet i kampen om magten.

På den baggrund skal vores landes kulturliv beskyttes og styrkes. Det er i dag vigtigere end nogensinde, at kulturpolitikken organiseres og styres på en måde, der sikrer kunstnerisk frihed, armslængdeprincippet og en stabil og langsigtet finansiering.

Kulturens arbejde udgør en afgørende infrastruktur for såvel fri kunst som ytrings- og skabelsesfrihed.

Vi, de nordiske landes branche- og arbejdsgiverorganisationer indenfor teaterområdet, understreger derfor, hvor vigtigt det er, at vores nordiske kulturministre beskytter og fremmer samarbejdet.

Styrk Nordisk Råds kulturfond. Styrk Nordisk Råds kulturbudget. Skab rum for kulturelle udvekslinger og samarbejder mellem vores nordiske lande. Vi har meget til fælles og kan med en styrket erfaringsudveksling udvikle vores respektive forretninger.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mark Lundberg

Direktør, Dansk Teater
Professionsbachelor i medieproduktion og ledelse (DMJX 2009)

0:000:00