Ny debatserie om kunststøttens geografiske skævhed

TEMADEBAT: Flertallet af støttekronerne fra Statens Kunstfond går til kunstnere bosat i København. Er det et problem, og hvad skal der i så fald gøres ved det? Mød panelet her.

Over halvdelen af midlerne fra Statens Kunstfond bliver fordelt til ansøgere med adresse i Region Hovedstaden. Det viser kunstfondens årsberetning for 2018, hvor Region Nordjylland omvendt får 4 procent af midlerne.

Støttekronerne kan gå til både kunstnere, institutioner, kommuner og projekter.

Mest bemærkelsesværdigt står det til i musikkategorien, hvor 77 procent af midlerne går til kunstnere med bopæl i hovedstadsområdet, mens kun 1 procent af de støttetildelte musikere bor i Nordjylland.

Ifølge formanden for Statens Kunstfond, Michael Bojesen, lyder forklaringen såre simpelt, at de ikke modtager nok ansøgninger fra Nordjylland, hvor kun 3 procent af ansøgninger kommer fra regionen.

Spørgsmålet er, om det overhovedet kan være anderledes.

Skal vi stræbe efter, at hver region modtager en ligelig fordeling af statens kunstnerstøtte, eller skal vi acceptere, at unge talenter drager mod København, hvis de vil gøre sig karriere i kunstverdenen?

Og hvis der skal gøres noget, hvad skal der i så fald til? Har Statens Kunstfond og dens projektstøtteudvalg selv et ansvar i at lave opsøgende arbejde, eller bør der træde lokale kræfter til?

Altinget faciliterer debatten. Mød panelet her.

Anders LaursenAnders Laursen
Formand for fagforeningen Dansk Musiker Forbund, der som landets største kunstnerorganisation organiserer 6.400 medlemmer. Anders Laursen har været formand i 27 år.

Birgitte BergmanBirgitte Bergman (K)
Birgitte Bergman er kulturordfører for Det Konservative Folkeparti. Hun blev valgt til Folketinget den 5. juni 2019.

 

Charlotte Broman MølbækCharlotte Broman Mølbæk (SF)
Charlotte Broman Mølbæk er kulturordfører for Socialistisk Folkeparti. Hun blev valgt til Folketinget den 5. juni 2019.

 

Jan JohansenJan Johansen (S)
Jan Johansen er kulturordfører for Socialdemokratiet. Han blev valgt til Folketinget den 15. september 2011.

 

Lena BrostrømLena Brostrøm
Lena Brostrøm har været formand for Dansk Artist Forbund siden 2007. DAF er både en kulturpolitisk interesseorganisation og en fagforening, der organiserer artister, der arbejder professionelt i musik, scenekunst og underholdningsbranchen.

Mads Duedahl (V)
Mads Duedahl er rådmand for Aalborg Kommunes Sundheds- og Kulturforvaltning. Han har siden 2010 været medlem af byrådet i Aalborg for partiet Venstre.

 

Michael BojesenMichael Bojesen
Michael Bojesen er formand for Statens Kunstfond, der sidste år uddelte 517 millioner kroner. Til dagligt er han teaterchef for Malmö Opera. 

 

Forrige artikel Statens Kunstfond: Vi kan ikke styre, hvor ansøgningerne kommer fra Statens Kunstfond: Vi kan ikke styre, hvor ansøgningerne kommer fra Næste artikel For Herbert Pundik var det ikke nok at overleve For Herbert Pundik var det ikke nok at overleve