Politikere afviser kinesisk krav om undskyldning for satiretegning

REAKTIONER: Danske politikere støtter Jyllands-Postens satiretegning med henvisning til den fri presse og mener ikke, avisen bør imødekomme det kinesiske krav om en undskyldning.

Fingrene væk fra den fri presse.

Sådan lyder det fra Pia Olsen Dyhr (SF) og samstemmende fra flere politiske kolleger, efter den kinesiske ambassade i Danmark har forlangt en undskyldning fra Jyllands-Posten. Baggrunden er en satiretegning, hvor avisen har erstattet stjernerne i det kinesiske flag med virusorganismer – en henvisning til coranavirussen, som hærger i Kina.

Regeringen vil ikke diskutere eventuel undskyldning
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger til Jyllands-Posten, at man fra regeringens side har "kæmpe sympati med den kinesiske befolkning og Kina i forhold til den meget dødelige coronavirus". Ud over at betone ytringsfriheden vil han dog ikke gå ind i en yderligere diskussion af tegningerne og det kinesiske krav om en undskyldning.

"Vi har en grundlovssikret ytringsfrihed i Danmark. Derfor tilkommer det ikke mig og regeringen at kommentere på satiretegninger, der er bragt i danske medier. Jeg vil også gerne understrege, at ytringsfriheden er afgørende vigtig, og så må man debattere de ytringer, der er, i Danmark. Det gør man jo også i øjeblikket," siger han. 

Statsminister Mette Frederiksen (S) deler Kofods retorik. Hun vil "slet ikke" indgå i en konkret diskussion af tegningen og en eventuel undskyldning. 

"Jeg vil nøjes med at konstatere, at man har ytringsfrihed i Danmark. Det har alle, og det gælder også til at tegne. Det er i øvrigt en stor del af den danske tradition om, at vi gør det," siger Frederiksen til Jyllands-Posten.

Bred politisk opbakning til Jyllands-Posten
Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, har allerede nægtet at undskylde for tegningen, og den holdning får altså nu politisk opbakning.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, tilslutter sig også synspunktet om, at man må sige, mene og tegne, hvad man vil.

"En gang imellem kan man godt føle sig lidt stødt på manchetterne, når man synes, ting bliver lavet på en måde, man ikke bryder sig om. Så må man tælle til ti, siger," Jakob Ellemann-Jensen til DR.

Til Jyllands-Posten kalder Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, den kinesiske adfærd "truende" og "uappetitlig".

"Det står kineserne frit for at bede Jyllands-Posten om en undskyldning, for det står jo Jyllands-Posten frit for, om de vil det. Kineserne kører en politik, hvor de truer alt og alle med alverdens ting. Det er en gammel historie. Man truer hele tiden. Også mod den danske eksport og siger, at det vil betyde en katastrofe, hvis ikke man makker ret. Det er Kinas måde at agere på. Og det er ret uappetitligt," siger Espersen.

Her er en række reaktioner fra Twitter:

 

 

 

 

,

Forrige artikel Eksperter: Kinas nye offensive stil er kommet til Danmark Eksperter: Kinas nye offensive stil er kommet til Danmark Næste artikel Bibliotekarforbundet sender nyt navn til urafstemning Bibliotekarforbundet sender nyt navn til urafstemning