Regler om hvidvask koster foreninger dyrt: Venstre foreslår bagatelgrænse

KONTROL: Venstre vil se på, om der kan indføres en bagatelgrænse, så foreninger ikke rammes af høje bankgebyrer grundet hvidvasklovgivning. Der arbejdes på det, men der er nødt til at være kontrol, lyder det fra bankerne.

Stén Knuth (V) vil gerne se på, om der kan laves en bagatelgrænse, så foreninger med en lille økonomi ikke skal gennem omfattende hvidvaskkontrol.
Stén Knuth (V) vil gerne se på, om der kan laves en bagatelgrænse, så foreninger med en lille økonomi ikke skal gennem omfattende hvidvaskkontrol.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Kampen mod hvidvask koster dyrt i Foreningsdanmark. For regningen for bankernes kontrol med, om sorte penge vaskes hvide, er en væsentlig kilde til stigende gebyrer, der belaster foreningernes økonomi tungt.  

Derfor bør små foreninger med begrænset økonomi fritages for kontrolkrav. Det mener Venstres idrætsordfører, Stén Knuth.  

”For en lille skakklub er det svært at forstå, hvorfor man skal betale 1.000 kroner for at have en bankkonto med 5.000 kroner på. Derfor skal vi se på, om det giver mening med en bagatelgrænse for foreninger med få transaktioner,” siger han. 

Dokumentation

Hvidvaskloven fra 2017 stiller øgede krav til bankerne

Med vedtagelsen af "lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme" – populært kaldet hvidvaskloven – i 2017 er pengeinstitutter blevet underlagt krav om at indhente flere oplysninger om deres kunder og om kundernes transaktioner.

For fysiske kunder skal der blandt andet indhentes oplysninger om identitet (navn, adresse og CPR-nr. eller lignende), og der skal desuden indhentes viden om formålet med forretningsforbindelsen og dens omfang samt ske en løbende overvågning af kundeforholdet og kundens transaktioner.


Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00