Debat

Teaterdirektør: Sløjf moms på kulturen, hvis vi skal klare inflationskrisen

Stadig kvæstet efter corona og med udsigt til en inflationskrise ser det skidt ud for kulturen. Det ville derfor være en stor håndsrækning at fjerne momsen på kulturbilletter, skriver Mette Kier.

Afskaffelsen af moms på kulturbilletter vil både hjælpe kulturinstitutionerne, men også give flere adgang til en kulturoplevelse og den livskvalitet, som følger med gode fællesoplevelser, skriver Mette Kier.
Afskaffelsen af moms på kulturbilletter vil både hjælpe kulturinstitutionerne, men også give flere adgang til en kulturoplevelse og den livskvalitet, som følger med gode fællesoplevelser, skriver Mette Kier.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Kier
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et gammelt ordsprog siger: ”En sund sjæl i et sundt legeme”.

Det sidste kan fitnesscentre hjælpe med, men hvad med det første? Hvis åndelig og legemlig sundhed hænger sammen, skal vi nødvendigvis pleje begge dele. Men gør vi det?

Der er en tendens til, at vi næsten udelukkende fokuserer på kroppens fysik, når det handler om sundhed.

Det afspejler sig blandt andet i manglende ressourcer i psykiatrien, men også i vores forståelse af kulturens betydning for vores velfærdssamfund – vores fælles sjæl.

Læs også

Vi glemmer kulturlivet

Nu, hvor valgkampen er i fuld gang, diskuterer politikerne højlydt, om afgifter på el og gas skal sættes ned. Afgifter kan bruges til at regulere adfærd med, og at fjerne afgifter kan lette en presset økonomi.

Der er ingen tvivl om, at vi befinder os i en meget alvorlig energikrise samtidighed med, at inflationen galoperer afsted, og vi bliver alle ramt af stigende priser. I den debat fylder kulturlivet ikke meget, og det er på sin vis forståeligt.

Det er rigtig fint, hvis det får flere til at dyrke motion, men hvad med kulturoplevelser?

Mette Kier
Direktør, Vejle Musikteater

Det er nemlig mindre håndgribeligt, hvad et levende kulturliv betyder for vores sjæl og vores samfund.

Det samme gør sig ikke helt gældende, når vi taler om kroppens sundhed.

Lige før valget blev udskrevet, gik bølgerne højt i pressen, fordi det måske bliver dyrere at løfte jern i et fitnesscenter efter nytår.

Det skyldes et såkaldt styringssignal fra Skattestyrelsen, som gør det muligt at genoptage eller ændre en eksisterende praksis.

Det er så op til Folketinget at afgøre, om det skal ændres eller ej.

Baggrunden er to domme ved EU-domstolen, som giver mulighed for at lægge 25 procent moms på ”undervisning i legemsøvelser i fitnesscentre med videre”.

Bliver det vedtaget, vil det betyde, at fitnesscentre skal betale moms. Som reglerne er nu, er de fritaget. Det er rigtig fint, hvis det får flere til at dyrke motion, men hvad med kulturoplevelser? Her er der nemlig tillagt moms på billetter.

Uretfærdig fritagelsesbestemmelse

For at forstå denne forskelsbehandling mellem at svede i et fitnesscenter og gå til svedige koncerter, er det nødvendigt at dykke ned i den danske fortolkning af fritagelsesbestemmelsen.

Hvorfor er kulturelle aktiviteter, såsom biblioteker, museer og lignende, fritaget for moms, mens billetter til teaterforestillinger og koncerter ikke er fritaget?

Mette Kier
Direktør, Vejle Musikteater

Den betyder, at undervisning i sprog, musik, legemsøvelser og håndarbejde anses for at være momsfritaget skoleundervisning.

Det lyder logisk, fordi det handler om læring, men at det samtidig betyder, at holdundervisning i fitnesscentre er fritaget for at betale moms, er trods alt overraskende.

Når du køber en billet til en teaterforestilling, en koncert eller en musical, betaler du 25 procent moms oveni den billetpris, som skal dække udgiften ved arrangementet, medmindre arrangøren er en forening, for så er man momsfritaget.

Når du køber et abonnement til et fitnesscenter, betaler du ikke moms.

Mit ærinde er ikke at gøre det sværere for fitnesscentre at overleve, men hvorfor er kulturelle aktiviteter, herunder biblioteker, museer, zoologiske haver og lignende, fritaget for moms, mens billetter til teaterforestillinger, koncerter og musicals ikke er fritaget, når de udspiller sig i et af landets musikhuse?

Mange fitnesscentre er drevet på kommercielle vilkår, og det er de 24 huse, som er medlemmer af Danske Koncert- og Kulturhuse, til en vis grad også. Samtidig er de i høj grad med til at demokratisere adgangen til kulturoplevelser, fordi de fleste store provinsbyer har et musikhus.

Det har ikke være muligt at få oplyst fra Danmarks Statistik, hvad man får ind i moms fra salg af kulturbilletter, men alene i Danske Koncert- og Kulturhuse sælger vi tilsammen omkring tre millioner billetter årligt.

20 procent af indtægten er moms, som går til staten, hvilket rundt regnet er 262.500.000 millioner kroner, hvis gennemsnitsprisen er 350 kroner plus moms.

Der er brug for en håndsrækning

Kasper Munk Rasmussen, som er chefkonsulent og SMVdanmarks repræsentant for fitnesscentrene, siger, at moms på fitness betyder, at medlemmerne af centrene vil komme til at opleve store prisstigninger.

Og jeg skal lige hilse at sige, at vi er en branche, der stadig bløder efter corona.

Mette Kier
Direktør, Vejle Musikteater

Samme argumentation, men med omvendt fortegn, kan man bruge i forhold til kulturoplevelser, som vil blive markant billigere, hvis billetterne er fritaget for moms.

Kulturinstitutionerne vil kunne holde billetpriserne nede, selvom udgifterne stiger inden for branchen.

Derfor vil afskaffelsen af moms på kulturbilletter både hjælpe kulturinstitutionerne, men også give flere adgang til en kulturoplevelse og den livskvalitet, som følger med gode fællesoplevelser.

Og jeg skal lige hilse at sige, at vi er en branche, der stadig bløder efter corona, for billetsalget er ikke på niveau med tiden før corona.

Som direktør for Vejle Musikteater vil jeg gerne have mulighed for at generere flere indtægter i en udfordrende tid, og her spiller billetprisen ind.

Derfor ville det være en kæmpe håndsrækning politisk, hvis man fjernede momsen på kulturbilletter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Kier

Direktør, Vejle Musikteater, fhv. kunstnerisk chef, Musikhuset Aarhus
cand.mag. i æstetisk & kultur, ba. i dramaturgi (Aarhus Uni.)

0:000:00