Debat

Uffe Elbæk om kunstuddannelser: Der er brug for mere ambitiøse løsninger end bestyrelser

Landets kunstuddannelser har brug for et ambitiøst løft, både økonomisk, ledelsesmæssigt og kunstfagligt. Løsningen er et samlet kunstuniversitet, skriver Uffe Elbæk, Frie Grønne.

Det er en politisk blindgyde at tro, at kunstuddannelsernes problemer skyldes identitetspolitikkens hærgen, skriver Uffe Elbæk.
Det er en politisk blindgyde at tro, at kunstuddannelsernes problemer skyldes identitetspolitikkens hærgen, skriver Uffe Elbæk.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Frie Grønne ser vi selvfølgelig med stor alvor på de konflikter, der har præget en række af vores kunstuddannelser. Fra Filmskolen over Forfatterskolen til Kunstakademiet.

Men vi køber på ingen måde den forklaringsmodel, som en række toneangivende politikere og meningsdannere rejser rundt med, at det skyldes identitetspolitikkens hærgen på vores uddannelsesinstitutioner.

Set med Frie Grønnes briller har den forklaringsmodel kun et formål: At styrke en nationalkonservativ dagsorden. Hvilket er det sidste vores kunstuddannelser har brug for.

Derimod har de brug for et ambitiøst løft. Både økonomisk, ledelsesmæssigt og ikke mindst kunstfagligt. Og du får ikke det sidste - et kunstfagligt løft - uden de to første.

Vi ved, at et sådan forslag vil skabe debat. Emnet er svært og vil potentielt udløse utryghed blandt de mange berørte.

Uffe Elbæk
MF for Frie Grønne og tidligere kulturminister

Et samlet kunstuniversitet
Derfor for vil vi i Frie Grønne på det kraftigste advare mod at fortsætte ned ad den politiske blindgyde, der hedder ”identitetspolitikkens hærgen på vores uddannelser”. Og vi vil tilsvarende advare mod at begrænse diskussionen til et spørgsmål om for og imod bestyrelser på de kunstneriske uddannelser.

Der er nemlig brug for et langt mere ambitiøst greb, hvor vi én gang for alle får løftet alle de kunstneriske uddannelser. Derfor foreslår vi, at Danmark får et nyt kunstuniversitet – Kunstuniversitet Danmark – hvor alle de videregående kunstneriske uddannelser samles og sammenlægges under en fælles uddannelsesparaply under Kulturministeriet.

Vi ved, at et sådan forslag vil skabe debat. Emnet er svært og vil potentielt udløse utryghed blandt de mange berørte. For man ved, hvad man har, men ikke hvad man får. Men det er nødvendigt at tage diskussionen, og det er nødvendigt, at den tages nu.

Ambitioner om armslængde, studiemiljø og tværfaglighed
Vi er selvfølgelig mere end bevidste om, at tidligere uddannelsessammenlægninger ofte har været begrundet i et politisk ønske om at spare penge og/eller effektivisere organisationen. Det er på ingen måde tilfældet med Kunstuniversitet Danmark. Derimod er ambitionen med et kunstuniversitet i Danmark født ud af ønsket om at:

  •  Styrke det faglige, kunstneriske og organisatoriske armslængdeprincip mellem uddannelserne og Kulturministeriet, gennem etableringen af en uafhængig og fagligt stærk bestyrelse
  • Styrke rammerne for et kunstnerisk stærkt motiverende, kreativt og entreprenant studiemiljø
  • Styrke det tværfaglige samarbejde uddannelserne imellem, uden at de enkelte skolers faglige identitet og historiske selvforforståelse bliver svækket
  • Øge ligestillingen mellem store og små institutioner
  • Understøtte den kunstneriske frihed og den faglige kvalitet og progression for de studerende
  • Skabe større overensstemmelse mellem politiske forventninger og de faglige og økonomiske ressourcer, der tilfalder uddannelserne
  • Den enkelte studerende som medarbejder oplever større personlig arbejdsglæde, øget demokratisk involvering og indflydelse, større faglig stolthed og en værdiforøgelse af at indgå i et professionelt fællesskab på tværs af de enkelte skoler.

Kunst skal spille en langt mere central rolle
Kunstuniversitet Danmark er vores løsningsforslag. Et gennemtænkt, ambitiøst og håbefuldt forslag. Der står solidt på en kultur- og kunstpolitisk ambition om, at kunsten og kulturen skal spille en langt mere central rolle i Danmark, end tilfældet er i dag.

Hvis denne ambition skal indfries, er der brug for et visionært nationalt løft af hele kultur- og kunstområdet. Hvor Kunstuniversitet Danmark er den afgørende løftestang. Læs mere om udspillet her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00