Aftale på plads: Regeringen og Folketinget giver 2,4 milliarder kroner til grøn forskning

Efter slagsmål om blandt andet fordelingen af midler mellem henholdsvis fri forskning og strategisk forskning, er partierne og ministeren endt med en bred aftale, som hele kredsen er glade for. Flere partier vil dog have ændringer i forhandlingerne næste år.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det var en tydeligt tilfreds og glad Jesper Petersen, der torsdag aften kunne præsentere sin første aftale som uddannelses- og forskningsminister.

Sammen med alle partier i Folketinget uddeler han næste tre milliarder i forskningsmidler i årets aftale om den såkaldte forskningsreserve - en smule mindre end sidste år, hvor aftalen blev polstret af ekstra midler fra Nicolai Wammens corona-krigskasse.

Pengene uddeles efter fire temaer - 1,5 milliarder kroner til "varige grønne forskningsinitiativer", 589 millioner kroner til digitalisering, teknologi og innovation, der skal styrke produktion og arbejdspladser i Danmark, 430 millioner kroner til klinisk forskning og sundhedsforskning, og 314,5 millioner kroner til at styrke fri forskning.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00