Debat

Danmarks Biavlerforening: Bierne kan ikke bo på markerne, fordi de er fyldt med pesticider

Heunicke bør skabe mere natur på markerne såvel som i naturparkerne, for markerne er i øjeblikket for sprøjtede med pesticider til, at bierne kan bo der, skriver formand for Danmarks Biavlerforening, Arne T. Henriksen.

Øget bestøvning i raps har langt større effekt på høstudbyttet, end brugen af pesticider har, skriver Arne Henriksen. 
Øget bestøvning i raps har langt større effekt på høstudbyttet, end brugen af pesticider har, skriver Arne Henriksen. Foto: Søren Steffen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Arne T. Henriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære miljøminister Magnus Heunicke, du har overtaget et ministerium med en pukkel af pesticidopgaver, og ringe sammenhæng og samarbejde på naturområdet.

Temadebat:

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

Natur må ikke kun begrænses til naturnationalparker. Danmark er et af verdens mest opdyrkede lande, og dansk landbrug lægger beslag på godt 60 procent af det danske areal. Landbrugslandets natur er - og har i årtier – været under et stort pres, blandt andet som følge af brugen af pesticider.

Det er på tide, at der gøres en stor og helhjertet indsats for at forbedre forholdene for flora og fauna i landbrugslandet.  
 
Vores ønske til miljøminister Magnus Heunicke er derfor, at der i langt højere grad skabes bedre betingelser for naturen i landbrugslandet - indsatsen i landbrugslandet er ikke begrænset til Fødevareministeriet.

Det er på tide, at der satses på en grøn infrastruktur, så økosystemtjenesterne i landbrugslandet fremmes.   

Bierne hører til landbrugslandet

Adskillige bi-arter er levestedskategoriseret til landbrugslandet.

Den landbrugsmæssige dyrkning bør i videst muligt omfang bygge på økosystemtjenester.

Arne Henriksen
Formand, Danmarks Biavlerforening

I og omkring landbrugslandets marker burde der være et summende liv af bestøvende insekter, som skulle sikre en effektiv bestøvning af afgrøderne.

Realiteten er dog, at der er ret stille på og omkring de store marker. Den uafhængige, internationale organisation IPBES udgav i 2016 en rapport, som konkluderede, at de væsentligste årsager til biernes tilbagegang på globalt plan er:

1) Mangel på levesteder, føderessourcer og redepladser som følge af øget landbrug og bydannelse.

2) Intensiv landbrugspraksis med større og større marker og udbredt brug af pesticider.

3) Invasive arter, patogener og klimaændringer. 

Sprøjtemidler er ikke bi-venlige

Kort før udskrivelsen af det seneste folketingsvalg blev 'Sprøjtemiddelstrategien 2022-2026' vedtaget med et bredt flertal, og det er nu tid til, at strategien skal føres ud i livet.

Ved brugen af pesticider skal der i højere grad tages hensyn til marknaturen og biodiversiteten. 

Arne Henriksen
Formand, Danmarks Biavlerforening

Her er det afgørende, at der sker en skarp opfølgning på strategiens intentioner.  

Vi mener, at en større implementering af IPM-principper kan være en del af løsningen til at forbedre forholdene for naturen i landbrugslandet.

Samtidig vil vi understrege, at den landbrugsmæssige dyrkning i videst muligt omfang bør bygge på økosystemtjenester og ikke pesticider. Undersøgelser har blandt andet dokumenteret, at sikring af øget bestøvning i raps har langt større effekt på høstudbyttet, end brugen af pesticider har.  

Et andet vigtigt punkt for ministeren at tage hånd om er, at godkendelsesprocedurerne for pesticider bliver mere bi-venlige. Aftalepapiret bag 'Sprøjtemiddelstrategien 2022-2026' nævner, at i dag indgår en række miljøindikatorer – herunder korttidseffekt for bier - i beregningen af miljøeffektbelastningen.

Det nævnes, at der skal igangsættes en analyse, som skal belyse muligheden for at inddrage langtidseffekten på fugle og pattedyr for derved at gøre vurderingen mere robust.  

Vi vil opfordre miljøministeren til at sikre, at der ikke alene fokuseres på den akutte dødelighed hos honningbier, men også subletale effekter, adfærdsmæssige effekter og kombinationseffekter på såvel honningbier, humlebier og enlige bier.

Det er overordentligt vigtigt, at disse forhold inddrages, da man ellers risikerer at underestimere de skadelige effekter. 

Tag hensyn til naturen i og omkring markerne 

Ved brugen af pesticider skal der i højere grad tages hensyn til marknaturen og biodiversiteten her såvel som i tilgrænsende naturområder.   

Der er brug for et opgør mod traditionel vanetænkning og praksis.  

Arne Henriksen
Formand, Danmarks Biavlerforening

Endelig vil Danmarks Biavlerforening opfordre til, at der rettes fokus mod en skånsom udbringning af pesticider, og at der ikke anvendes pesticider i nærheden af naturlige biotoper og bi- og vildtvenlige tiltag.

I andre EU-lande er der allerede indført skærpede regler om udbringning af pesticider i dagtimerne.

Vi mener, at der generelt ikke bør sprøjtes i afgrøder under blomstring - eller alternativt kun om natten - for derved at forebygge at bier og andre bestøvere kommer i direkte kontakt med sprøjtemidlerne. 

Marknaturen bør i langt højere grad have opmærksomhed, så økosystemer og økosystemtjenester forbedres. Ved at forvalte landbrugslandet mere bivenligt vil det bidrage til et øget udbytte af afgrøder uden ekstra klimaskadelig belastning.  

Bred naturen udover landbrugslandet

I Danmarks Biavlerforening hilser vi naturnationalparkerne velkommen som et refugie for flora og fauna.

I samme åndedrag må vi så også sige, at vi finder det af stor vigtighed, at realiseringen af naturnationalparkerne sker i et konstruktivt samarbejde med naboer og lokale ildsjæle, så der skabes en bred opbakning til parkerne.

Således kan de lokale biavlerforeninger bidrage med viden, når det kommer til spørgsmål om bier, samt en overvågning af bestøverfaunaen.  
 
Så kære miljøminister, du kan også medvirke til, at naturen ikke kun begrænses til naturnationalparker, men bredes ud over hele landbrugslandet.

Her hviler en stor opgave, som skal løftes af en bred gruppe af interessenter og på tværs af ministerier. Der er brug for et opgør mod traditionel vanetænkning og praksis.

Kun sådan kan vi løse problemerne for naturen i landbrugslandet.

En grøn infrastruktur er midlet, som kan sikre, at økosystemtjenesterne kan folde sig ud i sin mangfoldighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne T. Henriksen

Formand, Danmarks Biavlerforening
radiotelegrafist (Københavns Navigationsskole 1976)

0:000:00