Debat

Dansk Ungdoms Fællesråd: Fri adgang til naturen skal give nye ildsjæle

DEBAT: Hvis vi skal skabe de bedste rammer for den danske natur og vores biodiversitet, har vi brug for en stærk folkelig opbakning og forståelse for naturens væsen. Det kræver en god adgang til naturen, skriver Chris Preuss.

Vi får stærke naturambassadører, der taler den grønne sag, hvis der er gode muligheder for at være aktiv i naturen, skriver Chris Preuss fra DUF.
Vi får stærke naturambassadører, der taler den grønne sag, hvis der er gode muligheder for at være aktiv i naturen, skriver Chris Preuss fra DUF.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Chris Preuss
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Når Folketingets partier skal forhandle en ny natur- og biodiversitetspakke på plads i den nærmeste tid, håber jeg, at de vil tage med, hvordan vi fortsat sikrer fri adgang til vores natur her i landet, uanset om det er strande, skove eller langs vandløb.

Tidligere har vi for eksempel set grundejere forsøge at forhindre eller vanskeliggøre adgang til vores kyster.

Og for nylig har det i forskellige friluftsorganisationer været diskuteret, om man skulle begrænse mulighederne for at lave aktiviteter i skovene. For eksempel om man må køre på mountainbikes i skovene, lave orienteringsløb, spejderløb eller spille rollespil – naturligvis i respekt for dyr og planter.

Hvis man færdes jævnligt i for eksempel skovene som spejder eller som rollespiller, så kommer man også til at forstå skovene.

Chris Preuss
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd

Plads til ildsjæle i skovene
Jeg tror, at det er vigtigt at huske, at vi kun får stærke naturambassadører, der passer godt på naturen og taler den grønne sag, hvis der er gode muligheder for at være aktiv i naturen.

Hvis man færdes jævnligt i for eksempel skovene som spejder eller som rollespiller, så kommer man også til at forstå skovene. Man kommer til at holde af dem og derfor også til at passe på dem.

Det kræver god adgang og god tilgængelighed for alle danskere, der elsker at bruge naturen – uanset om de bruger den til at gå ture med familien, dyrke motion eller lave andre aktiviteter i regi af det frivillige foreningsliv sammen med andre ildsjæle og naturelskere. Alt sammen selvfølgelig under hensyn til særligt sårbare områder eller arter.

Grønne ambassadører skabes i naturen
Der er også meget, der tyder på, at det at få oplevelser i naturen og frisk luft sammen med andre har store positive påvirkning på mennesker, der slås med ensomhed, angst eller stress. Naturen har simpelthen en positiv effekt på både psykisk sårbare og faktisk også det mentale helbred hos alle andre.

Forskere fra Aarhus Universitet har for nylig fundet frem til, at børn, der vokser op i grønne omgivelser, får et bedre psykisk helbred som voksne. Det understreger bare for mig, hvor vigtigt det er med gode rammer for aktiviteter i naturen, hvor alle kan komme ud og dyrke fællesskaberne.

Hvis vi vil være et grønt foregangsland, der leverer en ordentlig klode videre til de næste generationer, kræver det en folkelig opbakning gennem grønne ambassadører.

Hvis vi vil skabe en generation af grønne ambassadører, skal vi med næb og kløer vogte den gode adgang til vores skove og øvrige natur uden overilede restriktioner over for alle landets naturelskere. Det skal politikerne huske at få med i den nye natur- og biodiversitetspakke.

Læs også

Dokumentation

Temadebat: Hvordan bekæmper vi naturkrisen?

Regeringen vil den kommende tid udarbejde en ny natur- og biodiversitetspakke. Arbejdet med pakken blev sparket i gang med en stor konference på Marienborg.

Altinget Miljø har inviteret alle deltagerne på Marienborg-mødet til at komme med deres bud på, hvad der skal være i natur- og biodiversitetspakken.

Naturdebatten vil løbe hen over de kommende måneder med indlæg fra over 30 forskellige aktører.

Du kan se hele listen over deltagerne i debatten her:

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Chris Borup Preuss

Særlig rådgiver, Forsvarsministeriet, særlig rådgiver, Økonomiministeriet
folkeskolelærer (Københavns Professionshøjskole)

0:000:00