Efter kvælstofsag: Socialdemokratiet tøver med at stemme for havbrug

HAVBRUG: Fejlagtige kvælstofmålinger får Socialdemokratiets tilslutning til ny havbrugs-lov til at vakle. Konservative udtrykker også bekymring, men stemmer for. Esben Lunde Larsen ser ingen problemer.

Socialdemokratiet vil ikke garantere, at man stemmer for ny havbrugslov. 
Socialdemokratiet vil ikke garantere, at man stemmer for ny havbrugslov. Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det er lidt ærgerligt i en tid med fake news, at ordførere fra Det Radikale Venstre og Enhedslisten blander al ting sammen, når de begge godt ved, hvordan verden hænger sammen.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevarerminister

Sagen om fejlagtige kvælstofmålinger får nu konsekvenser på Christiansborg.

For Socialdemokratiet vil ikke uden videre sige ja til at stemme for regeringens nye havbrugslov, som skal forbedre mulighederne for akvakultur - herunder havbrug - i Danmark.

Det kom frem under 1. behandlingen af lovforslaget i Folketingssalen.

Dokumentation

Kvælstofsagen – kort fortalt
Sagen om fejl i kvælstoftallene begyndte, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i juni orienterede Folketinget om, at der var opdaget fejl i kvælstof- og fosformålinger for 2016-2017.

Fejlene var opstået hos Laboratoriet ALS, og ministeriet har efterfølgende igangsat et serviceeftersyn af hele området. 

Tilbage i juni beroligede Esben Lunde Larsen om, at de fejlagtige målinger netop var for 2016 og 2017 og derfor endnu ikke er rapporteret officielt, og dermed ikke er brugt i miljøreguleringen til eksempelvis at stille krav til landbrugets udledning.

I slutningen af oktober meddelte Miljøstyrelsen, at der også er konstateret afvigelser i analyserne af ferskvand fra 2012 til 2014, ”ligesom der kan være uregelmæssigheder i de marine prøver.” Marine prøver er målinger, som er foretaget i fjorde og havområder.

Miljøstyrelsen meddelte 14. november til Altinget, at det er for tidligt at sige noget om konsekvenserne.

22. november afslører Altinget, at der er tegn på markante fejl i de marine målinger helt tilbage til 2010. Det står i et notat fra Miljøstyrelsen, der er dateret 19. september. Flere partier udtrykker stor bekymring for udviklingen og kritiserer Esben Lunde Larsen for ikke efterfølgende at have videregivet oplysningerne fra notatet til Folketinget. Esben Lunde Larsen forsvarer sig med, at han ved en teknisk gennemgang mundtligt har orienteret Folketinget om, at der kan være ”mulige metodefejl i tidligere år.” 

Rapporter fra Aarhus Universitet slår 1. marts fast, at de fejl, der er opdaget i kvælstofanalyserne, kan have medført, at tilførslen af kvælstof til havet har været undervurderet med op mod 7 procent. Den samlede kvælstofkoncentration i havet kan være undervurderet med op mod 13 procent. 

Den 14. marts 2018 melder Esben Lunde Larsen ud, at der er behov for yderligere analyser, og at det vil tage et helt år, før man kender konsekvenserne af de fejlagtige målinger. Han har også besluttet, at der skal rejses erstatningskrav mod de laboratorier, der er skyld i fejlene.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00