Enhedslisten trækker Magnus Heunicke ind i sag om mulig ulovlig forvaltning i Viborg

Miljøministeren skal tage stilling til, om han vil politianmelde Viborgs borgmester for at have droppet en vurdering af vandkraftværks konsekvenser for naturen.  

"Vil ministeren politianmelde Viborgs borgmester og byrådsflertal i sagen om naturinteresser ved Tange Sø," lyder det i et spørgsmål til miljøministeren. 
"Vil ministeren politianmelde Viborgs borgmester og byrådsflertal i sagen om naturinteresser ved Tange Sø," lyder det i et spørgsmål til miljøministeren. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

En sag om et stort vandkraftværk fra Viborg Kommune er nu landet på miljøminister Magnus Heunickes (S) bord.

Enhedslistens miljøordfører, Søren Egge Rasmussen, har nemlig stillet ministeren en række spørgsmål, efter at Altinget har beskrevet, hvordan Viborg Kommune potentielt begår ulovligheder, fordi en vurdering af kraftværkets konsekvenser for naturen er blevet droppet af et flertal i byrådet.

Læs også

Han vil have svar på, hvad ministeren mener om beslutningen – og om ministeren vil gøre noget for at sikre, at undersøgelsen bliver gennemført.

Og så kræver miljøordføreren svar på, om Magnus Heunicke vil politianmelde borgmester Ulrik Wilbek (V) og medlemmerne af byrådet, der står bag beslutningen.

“Vil ministeren politianmelde Viborgs borgmester og byrådsflertal i sagen om naturinteresser ved Tange Sø,” lyder det.

Sagen handler kort fortalt om, at det på et byrådsmøde i Viborg er blevet besluttet at udskyde en såkaldt habitatkonsekvensvurdering af vandkraftværket Tangeværkets konsekvenser for naturen i Gudenåen.

Jeg påstår ikke, at det her er lovligt. Det ved jeg godt, at det ikke er.

Ulrik Wilbek (V)
Borgmester i Viborg

Kommunen blev tilbage i 2019 pålagt at lave vurderingen, da det stod klart, at Tangeværket påvirker fisks frie vandring i Gudenåen.

Efter flere års tilløb besluttede Viborgs Klima- og Miljøudvalg at påbegynde konsekvensvurderingen, men i november i år ombestemte fire ud af fem udvalgsmedlemmer sig, og vurderingen er nu sat på pause.

Men det er ulovligt, mener kommunens embedsværk. Og det erkender borgmester Ulrik Wilbek.

“Jeg påstår ikke, at det her er lovligt. Det ved jeg godt, at det ikke er. Men i den her situation, der handler det også om sund fornuft,” sagde han på et byrådsmøde onsdag 13. december.

Altinget har bedt Magnus Heunicke om at kommentere sagen og spørgsmålene fra Enhedslisten.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Ulrik Wilbek

Borgmester (V), Viborg Kommune, formand, KL's Socialudvalg, formand, Midtjyllands lufthavn
skolelærer

0:000:00