Få overblikket: Disse ministre fortsætter ikke i den nye SVM-regering

Torsdagens præsentation af SVM-regeringen afslørede, at blandt andet Jeppe Kofod, Simon Kollerup og Astrid Krag ikke fortsætter som ministre i den kommende regering. Få hele listen her.

Otte S-ministre fortsætter ikke i den nye regering.
Otte S-ministre fortsætter ikke i den nye regering.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Mathilde Brieghel

Det står nu klart, at SVM-regeringssamarbejdet kommer til at koste ni S-ministre jobbet. Det drejer sig blandt andet om erhvervs- og udenrigsministrene, hvis ressortområder i stedet falder i hænderne på Moderaterne og Venstre.

Flere tidligere S-regeringsministre fortsætter i den nye regering i nye ressortområder, når ministerlisten går fra 20 til at tælle 23 ministre.

Af de ni socialdemokrater, der ikke fortsætter som ministre, er otte fortsat i Folketingsgruppen. Forhenværende udenrigsminister Jeppe Kofod (S) blev ikke genvalgt 1. november.

Se den fulde liste her:

Jeppe KofodUdenrigsminister Jeppe Kofod (S)

Jeppe Kofod er som den eneste af de afgående ministre ikke blevet genvalgt til Folketinget. 48-årige Jeppe Kofod blev valgt til Folketinget første gang i 1998, og sad i Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne fra 2014 til 2019, hvor han blev hentet hjem for at blive udenrigsminister. Jeppe Kofod har en kandidat i offentlig administration fra Harvard University. 

Astrid KragSocial- og ældreminister Astrid Krag (S)

Det står nu klart, at 39-årige Astrid Krag ikke fortsætter på ministerholdet i SVM-regeringen. Astrid Krag kom første gang i Folketinget som stedfortræder for tidligere SF-partikollega Villy Søvndal. Hun blev selv valgt til Folketinget for SF første gang ved det efterfølgende valg i 2007. Astrid Krag var sundhedsminister i Helle Thornings regering, indtil SF trak sig ud i 2014. Herefter meldte hun sig ud af partiet og ind i Socialdemokratiet.

Rasmus PrehnMinister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S)

Den nu afgående minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, fortsætter ikke i den nye regering, men må overlade sin post til Venstres Jacob Jensen. 49-årige Rasmus Prehn startede som udviklingsminister under Mette Frederiksen, men overtog Mogens Jensens ressortområde i kølvandet på minksagen.Rasmus Prehn har en kandidatgrad i samfundsfag og sociologi fra Aalborg Universitet.

Trine BramsenTransportminister og minister for ligestilling Trine Bramsen (S)

41-årige Trine Bramsen blev valgt første gang i 2011 og har senest været forsvarsminister samt transportminister og minister for ligestilling under Mette Frederiksen. Bramsen er uddannet cand.scient.soc. fra Roskilde Universitet og har tidligere arbejdet som konsulent hos blandt andre Deloitte.

Simon KollerupErhvervsminister Simon Kollerup (S)

Den nu tidligere erhvervsminister Simon Kollerup må overlade sit ministerium til partikollegaen Morten Bødskov. Kollerup blev første gang valgt til Folketinget i Nordjylland-kredsen i 2011. Han har en kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet.

Lea Wermelin Miljøminister Lea Wermelin (S)

37-årige Lea Wermelin fortsætter ikke i SVM-regeringen, hvor en anden socialdemokrat, tidligere sundhedsminister Magnus Heunicke, overtager posten som miljøminister. Wermelin har siddet i Folketinget siden 2015. Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, og inden hun blev valgt til Folketinget, var hun ansat som politisk medarbejder for Socialdemokraterne på Christiansborg.

Flemming Møller MortensenMinister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde Flemming Møller Mortensen (S)

Både Flemming Møller Mortensen og posten som minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde er fortid med den nye SVM-regering. Ressortområderne bliver i stedet opsplittet og overtages af Dan Jørgensen (S) og Louise Schack Elholm (V). Dan Jørgensen bliver minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, mens Louise Schack Elholm bliver kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde. 59-årige Flemming Møller Mortensen fortsætter i Folketinget, hvor han har siddet siden 2007. Han er uddannet sygeplejerske og har blandt andet arbejdet på Aalborg Sygehus.

Christian Rabjerg MadsenIndenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S)

36-årige Christian Rabjerg Madsen fortsætter ikke som minister i den nye regering. Boligområdet bliver overtaget af partikollega Pernille Rosenkrantz-Theil, der bliver social- og boligminister, mens indenrigsområdet rykker sammen med sundhedsministeriet under Sophie Løhde (V). Christian Rabjerg Madsen blev udpeget til indenrigs- og boligminister af Mette Frederiksen i maj 2022. Han stillede op til Folketinget for første gang i 2011, men fik først et mandat i 2015. Rabjerg Madsen er kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet.

Jesper PetersenUddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S)

41-årige Jesper Petersen må overlade sin ministerpost til Christina Egelund (M). Den afgående minister har siddet i Folketinget siden 2007. I de første seks år var han valgt for SF, inden han i 2013 skiftede til Socialdemokratiet. Jesper Petersen er bachelor i statskundskab fra Københavns Universitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024