Debat

Forening: Vores havmiljø er udsat for et kæmpe svigt – nu må Christiansborg tage ansvar

Politikerne har i mange år frataget danske kystfiskere muligheden for at fange vilde fisk på en skånsom og klimavenlig måde af frygt for at ødelægge landbrugets konkurrenceevne, skriver Hanne Winter.

Det er på tide, at der gøres noget for kystfiskernes konkurrenceevne og for kystfiskernes forretning. Der er akut behov for politik, der løfter kystfiskeriet markant, skriver Hanne Winter.
Det er på tide, at der gøres noget for kystfiskernes konkurrenceevne og for kystfiskernes forretning. Der er akut behov for politik, der løfter kystfiskeriet markant, skriver Hanne Winter.Foto: Pressefoto
Hanne Winter
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Døden i de danske farvande: Dyr og fisk i de danske farvande søger væk, og fastsiddende dyr som orme og muslinger dør. Iltsvindet i danske farvande har nået et kritisk niveau, som ikke er set i 20 år”.

Sådan kunne man læse i bjælken under indslaget på Aftenshowet på DR1 den 2. oktober.

Trods de hyggelige rammer i studiet blev situations alvor understreget af både miljøminister Magnus Heunicke (S) og professor Stiig Markager.

At det står så grelt til i vores fjorde, og at det sker hele vejen fra Skagen til Bornholm, kommer desværre ikke som en overraskelse.

Af frygt for at ødelægge landbrugets konkurrenceevne har politikerne igennem mange år – stille men sikkert - frataget de danske kystfiskere muligheden for at fange vilde fisk på en skånsom og klimavenlig måde. I et fiskeri, der foregår uden bifangst af småfisk, uden negativ påvirkning af havbunden og med et minimalt brændstofforbrug.

Fiskerne betaler landbrugets regning

I mange år er det kystfiskerne, der har betalt ved kasse et, og har om nogen fået ødelagt konkurrenceevne og forretning.

Vi sikrer den grønne omstilling med skånsomt kystfiskeri.

Hanne Winter
Biolog, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri

Årsagen er en fejlslagen miljøpolitik.

Særligt i forhold til landbrugets udledninger med uindfriede frivillige aftaler, brudte løfter, forhandling og forhaling samt nedlægning af brak- og randzoner. Men også dumpning af havneslam, ødelæggende råstofindvinding og forurening har stor negativ betydning.

Nu er det på tide, at der gøres noget for kystfiskernes konkurrenceevne og for kystfiskernes forretning.

For skånsomt kystfiskeri er svaret på, hvordan vi sikrer den grønne omstilling af fiskeriet. Det bør derfor selvfølgelig være den del af fiskeriet, der satses på som vores primære fiskeriform. Kystfiskerne leverer desuden på stort set alle de miljømål – herunder FN’s Verdensmål - vi har, samtidig med, at vi sikrer lokale arbejdspladser og frisk fisk.

Læs også

Men politiske fejlprioriteringer har fjernet en stor del af grundlaget. Vores havmiljø og havnatur er udsat for et kæmpe svigt.

Nu må Christiansborg samlet tage ansvar og bidrage til at løfte det grønne og skånsomme kystfiskeri ind i fremtiden. Ud over den oplagte bundne opgave, som I ikke kun har over for EU, men som I også har moralsk, til at genopbygge vores havmiljø.

Der er akut behov for politik, der løfter kystfiskeriet markant:

  1. Der skal turbo på innovationen inden for kystfiskeriets forretningsmodeller, herunder en massiv prioritering af det statslige mærke for skånsomt fiskeri 'NaturSkånsom'.
  2. Der skal oprettes store områder på havet, hvor der kun kan fiskes med skånsomme redskaber.
  3. En kystfiskerordning, der via stadig større incitamenter fremmer og sikre kystfiskeriet ud i fremtiden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Winter

Biolog, politisk rådgiver og konsulent, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
Biolog, Aarhus Uni. 1990, ph.d. i molekylær biologi 1995

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Stiig Markager

Professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i akvatisk økologi (Aarhus Uni. 1992)

0:000:00