Debat

Forsker: Lukning af Tænk Kemi frarøver forbrugerne viden

DEBAT: Mens kemiske stoffer afventer regulering, sikrer Forbrugerrådet Tænk Kemi, at forbrugerne ikke bliver ladt i stikken, skriver Anna-Maria Andersson, leder af Center for hormonforstyrrende stoffer, Rigshospitalet.

Mens potentielt skadelig kemi afventer regulering, har forbrugere brug for viden, skriver Anna-Maria Andersson.<br>
Mens potentielt skadelig kemi afventer regulering, har forbrugere brug for viden, skriver Anna-Maria Andersson.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anna-Maria Andersson
Leder, Center for hormonforstyrrende stoffer, Rigshospitalet

Organisk kemi har været i rivende udvikling siden midten af det 19. århundrede, og antallet af organiske kemikalier, som vi mennesker omgiver os med, er eksploderet inden for de seneste 100 år. Det miljø, vores oldeforældre levede i, var derfor fundamentalt forskelligt fra det, vi har i dag.

Tusindvis af organiske forbindelser – og hundredvis af nye kommer til hvert år – er med til at præge vores hverdag. Vi nyder godt af dem i kraft af deres anvendelse i plastmaterialer, benzin, tekstiler, olie, vaskemiddel, medicin osv. Det er svært at forestille sig et moderne liv uden.

Når antallet af kunstigt fremstillede organiske forbindelser omkring os tages i betragtning, er der intet forunderligt ved, at nogle af disse stoffer er i stand til at påvirke levende organismer, der jo selv er bygget op af organiske forbindelser.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected].

Det er sådanne stoffer, den nuværende kemikaliehandlingsplan ”Kemikalieindsats 2014-2017 – på vej til en giftfri hverdag” søger at beskytte forbrugerne imod. Og det gøres kun ved, at flere aktører spiller sammen.

Godt samarbejde mellem forskere og myndigheder
Den primære aktør er videnskaben. Det er i kraft af videnskabelige undersøgelser, at vi finder ud af, hvilke stoffer der påvirker os – og hvordan. Det er en opgave, vi forskere gerne tager på os.

Forbrugerrådet Tænk Kemi er en uundværlig aktør i det store billede, der sikrer, at forbrugerne ikke lades i stikken.

Anna-Maria Andersson
Leder, Center for hormonforstyrrende stoffer

Vi kombinerer vores viden om kroppens biologi med viden om sygdomstendenser i samfundet og designer videnskabelige forsøg, der kan svare på spørgsmål om årsager og sammenhænge.

Centret for forskning i hormonforstyrrelser af mandlig reproduktiv helse og børns udvikling, EDMaRC, blev netop etableret med formålet at samle internationale og tværfaglige forskere og styrke forskning i hormonforstyrrelser – herunder hormonforstyrrelse via kemikalier i vores miljø.

En anden essentiel aktør er myndighederne, der er garant for, at den viden, forskerne har tilvejebragt, bruges til at beskytte borgerne. I Danmark er der et konstruktivt samarbejde mellem forskere og myndigheder for eksempel i form af Center for Hormonforstyrrende Stoffer, der også er en del af ovennævnte kemikaliehandlingsplan.

Forskere rådgiver om ftalater og UV-filtre
I Center for Hormonforstyrrende Stoffer informerer forskerne myndighederne om relevant ny viden, ligesom myndighederne kan bede om at få specifikke områder undersøgt nærmere. Dette samarbejde har for eksempel været essentielt for danske politikeres EU-arbejde med regulering af skadelige ftalater.

Myndighedernes fokus på UV-filtres hormonforstyrrende effekter er også delvist baseret på forskning fra EDMaRC, mens Center for Hormonforstyrrende Stoffer har været med til at belyse, i hvor høj grad befolkningen er udsat for disse stoffer.

Organiske stoffer, der som indledningsvis nævnt har mange positive egenskaber, forbydes dog ikke fra den ene dag til den anden, fordi nogle videnskabelige undersøgelser viser, at de har skadelige egenskaber.

Potentielt skadelig kemi venter på regulering
Regulering er en lang proces, hvilket skyldes en række faktorer, herunder:

1) at der skal mange videnskabelige undersøgelser til for at opnå tilstrækkelig sikkerhed for, at et stof rent faktisk er skadeligt, 2) at fordele og ulemper ved et givent stof skal opvejes, og eventuelle alternativer vurderes, 3) at dele af en stærk industri ofte modarbejder, at specifikke stoffer reguleres eller forbydes, og 4) at det er en lang politisk proces at regulere et stof, blandt andet fordi dette (med rette) helst gøres på EU-niveau.

Der er således en række stoffer til stede i forbrugerprodukter, der ifølge videnskabelige undersøgelser kan have skadelige effekter på mennesker, men som ikke nødvendigvis er reguleret optimalt (endnu).

Forbrugerens guide gennem kemi-junglen
Her kommer Forbrugerrådet Tænk Kemi ind i billedet.

De er den uundværlige aktør i det store billede, der sikrer, at forbrugerne ikke lades i stikken. De giver forbrugerne en mulighed for selv at tage stilling. Med produkter som appen ’Kemiluppen’ har de givet borgere i Danmark et værktøj til at undgå nogle former for skadelig kemi i deres hverdag. Dertil kommer deres produktundersøgelser og kampagner.

En lukning af Forbrugerrådet Tænk Kemi vil være en lukning af forbrugerens mulighed for selv at handle. Borgerne efterlades således med en ikke selvvalgt risiko for at blive påvirket af de potentielt sundhedsskadelige stoffer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00