Debat

Frederikshavn: Vi var syv centimeter fra endnu en oversvømmelse

DEBAT: Weekendens regnskyl i Nordjylland var tæt på at udløse endnu en oversvømmelse. Vi gør hvad vi kan, men kan ikke løse udfordringerne alene, hvorfor vi har brug for klimasikring på finansloven, skriver borgmester i Frederikshavn, Birgit S. Hansen (S).

Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgit Hansen (S)
Borgmester i Frederikshavn

Så er det sket igen. Kraftig regn i dagevis fik i weekenden vandstanden i Elling Å til at stige.

Syv centimeter var den fra at oversvømme Skagensvej, den statsvej, der er hovedfærdselsåre i Frederikshavn Kommune og redningsvej til Skagen.

Beredskabet og pumperne arbejdede i døgndrift og klarede skærene, men for de mange berørte husejere, der netop er færdige med at ringe til forsikringsselskaber og renovere for millioner af kroner efter oversvømmelserne for to år siden, gav det igen grund til uro og bekymring. Og det gjorde det også i Frederikshavn Kommune.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Klimaets vej til den politiske dagsorden
For mens klimaet bliver vildere, vådere og varmere, så står vi i en situation, hvor klima og miljø har svært ved at finde plads på den politiske dagsorden, og hvor stat og regering har svært ved at tage deres del af ansvaret.

Konsekvenserne er til at tage og føle på for os i kommunen. Oversvømmelser er en af vores største klimaudfordringer. Og vi ved, at historien om ødelæggelserne i landsbyen Elling bare er en blandt mange, men de bliver ikke glemt foreløbig her på kanten.

Mens klimaet bliver vildere, vådere og varmere, står vi i en situation, hvor klima og miljø har svært ved at finde plads på den politiske dagsorden, og hvor stat og regering har svært ved at tage deres del af ansvaret.

Birgit S. Hansen (S)
Borgmester, Frederikshavn

Undtagelsestilstand
Husejerne måtte forlade deres hjem. Vejene forsvandt. Elling var i undtagelsestilstand, beboerne sejlede bogstaveligt talt i gaderne.

Hændelsen fremskyndede den kommunale klimasikring, og vi forsøger at være på forkant, tænke klima ind i strategier og planer, arbejde med borgernes deltagelse og italesætte udfordringen på linje med andre borgernære opgaver.

Det ligger i baghovedet på os alle, hvornår vi kommer til at mærke klimaændringerne igen. For vi ved jo, de kommer.

Lån til genopbygning
Men det var dyrt at få sikret landsbyen Elling. Frederikshavn Kommune måtte låne af Indenrigsministeriet for at klare oprydningen og genopbygningen efter oversvømmelsen.

Og først nu er vi kommet så langt, at borgerne i Elling har fået et dige, der skal skærme dem mod fremtidens oversvømmelser. Sandpumpningen er ikke engang færdig, før det nu igen var aktuelt.

Ingen mærkbar smerte på staten
Men selve vandafledningen fra åen går under en statslig bro, der er underdimensioneret til skybrud. Den del af problemet skal vi samarbejde med Vejdirektoratet om. Og der må vi erkende, at hvor det gør ondt på borgerne og kommunen, kan staten ikke mærke smerten.

Vi skal finde en løsning, og dilemmaet er, at mens Frederikshavn Kommune ikke længere har mulighed for at se til eller reagere tøvende, så er løsningen anderledes borgerfjern hos vores samarbejdspartner.

Klimasikring på finansloven
Det handler om simpel hverdag og ikke ideologi, når vi ser frygten for nye oversvømmelser i øjnene. Vi har brug for klimasikring på finansloven, for det handler også om borgernes tryghed og om klimaændringernes mere ekstreme synlighed.

I Frederikshavn Kommune arbejder vi med kystbeskyttelse, forhøjet vandstand og mod oversvømmelser fra vandløbene. Vi arbejder med et 50-årsperspektiv, og i den periode vil grundvandet stige en halv meter, havvandsstanden det samme, og prognoserne spår flere kraftige skybrud.

Derfor skal vi sikre os bedre, end vi hidtil har haft mulighed for. Men for kommunen er det en kamp, vi ikke kan kæmpe alene.

Uoverskuelige milliardtab
Og så er vi tilbage ved de syv centimeter. Det var nemlig det, der var tilbage i broåbningen på åens gennemstrømning under føromtalte statsvej i Elling. Den vej, der er en af Frederikshavn Kommunes vigtigste veje, og som forbinder Skagen med resten af kommunen.

Broåbningen og dens størrelse er foreløbig symbol på, at der er brug for tættere dialog mellem stat, kommune og regering for at løse dagligdags klimaproblemer.

De kan synes små i den store sammenhæng, men nedprioriteres de, er de årsag til reaktionskæder og milliardtab så uoverskuelige, at de ikke kan beskrives.

En hastesag
Weekendens oversvømmelse "overlevede" vi. Vi er lettede over, at vi netop i sidste uge fik skabt mere plads i åen, da vi spulede mindst syv centimeter sandaflejringer væk fra bunden i forbindelse med vandløbsvedligeholdelsen.

Men vi er også tvunget til at tænke på, hvordan det kunne være gået, hvis vi først var kommet til den opgave i næste uge. Klimaet er en hastesag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

0:000:00