Hækkerup: Vækst og natur er ikke hinandens modsætninger

DEBAT: Regeringen har skabt ordentlige rammevilkår for fødevareerhvervet uden at gå på kompromis med natur og miljø, skriver direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup. 

Placeholder image
Fødevareklyngen er langt bedre stillet end for blot to år siden, skriver direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.  Foto: PR 2017
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen Hækkerup 
Adm. direktør, Landbrug & Fødevarer

Frem mod sidste folketingsvalg gjorde Landbrug & Fødevarer det klart, at bedre rammevilkår er en forudsætning for, at fødevareklyngen kan være med til at skabe endnu mere vækst og udvikling i hele landet. 

Vi stod på det tidspunkt i en situation, hvor reguleringen af fødevareerhvervet forringede vores konkurrenceevne, og dermed var en decideret bremse for at udnytte det potentiale, som var - og fortsat er - til rådighed.

Reguleringen havde nået et niveau, hvor proteinindholdet i det korn, vi kunne dyrke på marken, var af så dårlig kvalitet, at de i udlandet frabad sig de danske kornprodukter.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til debat@altinget.dk

Derfor var glæden også stor, da de borgerlige partier gjorde det klart, at endte de med magten, som de havde agt, ville en 16-punktsplan blive gennemført.

En plan, som skulle sikre en mere moderne og intelligent regulering, der på en og samme tid kunne sikre, at potentialet i fødevareklyngen kunne indfries uden at gå på kompromis med natur og miljø.

Vækst og hensyn til natur og miljø kan sagtens gå hånd i hånd. Det har vi i al beskedenhed bevist gennem flere årtier, hvor udledningerne er reduceret samtidig med, at vi har produceret mere.

Karen Hækkerup , Adm. direktør, Landbrug & Fødevarer

Her to år efter er vi glade for at konstatere, at regeringen har leveret. Planen er realiseret, og selvom vi altid kunne ønske os mere, så er vi ret godt tilfredse med resultatet.

Miljø og natur i fokus 
Desuden kan vi nu sige, at de, der talte om, at en borgerlig regering ville være ensbetydende med, at det ville være slut med al anstændighed og omsorg for natur og miljø, har taget fejl.

Vi er ikke gået fra et utopisk miljømæssigt himmerige til naturens død. Vi har endnu ikke været nødsaget til at udskifte rindende klart postevand fra hanen med flaskevand fra supermarkedet. Og vi har heller ikke set dyrelivet flygte over landets grænser.

Så når Ella Maria Bisschop-Larsen (DN) i torsdagens indlæg i Altinget skriver, at der har været tale om ”et sandt stormløb mod hele det grønne område,” så bygger det på en falsk præmis om, at vækst og natur er hinandens modsætninger.

Vækst og hensyn til natur og miljø kan sagtens gå hånd i hånd. Det har vi i al beskedenhed bevist gennem flere årtier, hvor udledningerne er reduceret, samtidig med at vi har produceret mere.

Senest har vi set, at landbruget selvfølgelig har taget ansvar og leveret på de frivillige indsatskrav for efterafgrøder, der fulgte med i forbindelse med, at vi fik lov til at gøde mere. Og de, som havde travlt med at sige, at vi ikke ville levere – ja, dem har vi ikke hørt så meget til i den offentlige debat, nu hvor det viste sig, at vi tog ansvar. Det er ærgerligt – men de kan jo nå det endnu. 

På rette spor
Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen har leveret det, de lovede. Og jeg vil gerne kvittere for, at statsministeren lagde Miljø- og Fødevareministerierne sammen. Det giver rigtig god mening at koble områderne sammen, fordi disse to områder skal netop samarbejde.

Vi har som land brug for et dygtigt ministerium, der på en og samme tid kan sørge for ordentlige rammevilkår til et erhverv, der står for en fjerdedel af dansk eksport, samtidig med at der tages hensyn til den natur og det drikkevand, som hver eneste af os sætter pris på.

Fødevareklyngen er i dag et langt bedre sted end for to år siden. Vi er ikke i mål, og der er stadig ting at tage fat i, hvis det fulde potentiale skal realiseres, men vi er på vej i den rigtige retning – både med erhvervet og med den danske natur. For som sagt, så kan tingene sagtens gå hånd i hånd.

Omtalte personer

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond, bestyrelsesmedlem, Danish Agro
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser