Ida Auken: Der er ingen miljøminister i Løkkes regering

DEBAT: Miljøministeriet i Danmark er under afvikling. Først blev det sammenlagt med Fødevareministeriet, og siden fik det en minister, der dybest set ikke interesserer sig for miljøet, skriver Ida Auken (R).

Af Ida Auken (R)
Miljø- og klimaordfører 

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) anser hele indsatsen for at skaffe rent vand i Danmarks søer, vandløb og indre farvande som en bureaukratisk øvelse, der i virkeligheden handler om at genere danske landmænd. Derfor har han nu rykket 40-50 embedsmænd fra Miljøstyrelsen til Miljøministeriets departement.

Det er et klart tegn på en nedgradering af den faglige viden til fordel for mere politisk styring. Tanken med skiftet er ifølge Esben Lunde at ”omsætte regeringens politiske visioner på miljø- og fødevareområdet til optimale løsninger” – altså at fjerne ekspertmodstanden internt i ministeriet til fordel for et apparat, der blindt følger regeringen og partiet Venstre i en miljøpolitik, der ikke længere bygger på faglighed, men alene på politiske ønsker.

Ingen miljøminister
Det har aldrig været de store visioner på miljøets og klimaets vegne, der har drevet Venstre-ledede regeringer gennem tiden. Det har dog været til at leve med, da der i det mindste har været en miljøminister på posten, der kunne forhindre de værste ulykker og tilbageskridt. Med sammenlægningen af ministerierne og Esben Lunde Larsens linje har vi ikke længere en miljøminister i Danmark. 

Senest så vi det i sagen om havbrug. Her overtrumfede Fødevareministeren igen miljødelen i det sammensatte Miljø- og Fødevareministerium og gav tilladelse til nye havbrug også i havområder med belastet havmiljø. 

En stor del af Danmarks havbiologer og eksperter i vandmiljø advarede kraftigt mod det, da havbrug øger iltsvind og generel forurening i fjorde og vande. Særligt i Kattegat, hvor tilladelserne til havbrug gælder, står det galt til. Det på trods af, at det blev sagt klart af vores fremmeste havekspert, Karen Timmermann, på en høring i Folketinget: ”Kattegat kan ikke tåle mere kvælstof”.

Alt det ser fødevareministeren stort på. Og når der ikke længere er en miljøminister til at tale miljøet sag, så bliver det sådan. Balancen er forsvundet.

Lars Løkke Rasmussens regering vil gå over i historien som den sorteste regering i nyere tid, hvis der ikke bliver ændret kurs nu.

Lars Løkke Rasmussen og Esben Lunde Larsen får forgængerne Anders Fogh og Hans Christian Schmidt til at ligne Greenpeaces hovedbestyrelse. Og ve den næste regering, der får til opgave at rydde op efter al balladen miljømæssigt, økonomisk og juridisk.

Forrige artikel Dansk Akvakultur: Skab dialog i kampen om dansk akvakultur Dansk Akvakultur: Skab dialog i kampen om dansk akvakultur Næste artikel Økologisk Landsforening: Naturen taber, hvis vi gør det til enten eller Økologisk Landsforening: Naturen taber, hvis vi gør det til enten eller
 • Anmeld

  Soeren Jensen · Angageret pensionist

  Esben Lunde Larsen har ambitioner på Landbrugets vegne ikke naturen

  Ida Auken:
  Esben Lunde Larsen; er blevet en forlænget arm til landbrugets organisationer. Hans miljø afdeling er placeret i landbrugets hovedorganisations administrations afdeling. Han har ikke tænkt sig, at gøre.noget på miljø området, uden landbruget først er spurgt. Det er desværre det der foregår i Lundes; såkaldte miljø afdeling. Miljøet har meget trange kår i øjeblikket. Det er en miljø tragedie uden lige. SJ

 • Anmeld

  Jørgen Lundsgaard

  Puds nu brillerne Søren !

  Alle de bekymrede for miljøet, - se jer omkring og konstater så, om I kan fornemme nogen katastofer eller for Søren en" tragedie".
  Nej vel - for naturen skifter ikke på et knips med fingrene. Det tager mange år, før skuden drejer i en positiv eller negativ retning.
  Så alt det som ELL skulle finde på - eller har fundet på af tiltag for naturen, viser sig jo først om mange år.
  Det vi fornemmer og ser idag er jo tidligere Miljøministres værk - bl.a den gamle Auken.
  Så al den skyden ELL det ene og andet i skoene er rent politisk og har ikke noget med faglighed at gøre.

 • Anmeld

  hans preben pedersen · Miljøpartiet !!!

  " LAD FALDE SOM IKKE SELV KAN STÅ "

  Landbruget er blevet en økonomisk underskudsmagtfaktor !
  At give tilskud for at holde Afrika ude er ris til egen røv !!!!!!! En landsbrugsminister i den forhåbentlig nye regering der bygger på bl.a. GRØN BLOK vil med Uffe Elbæk blive det rigtige Alternative
  miljøministerium !!!!! Venligst hp.

 • Anmeld

  Jørgen Lundsgaard

  SPIN og atter spin fra Miljøpartiet

  Sikken en gang urealistisk snik snak at komme med. Uffe bliver ALDRIG til noget - andet en kaos-pilot - og får ingen politisk inflydelse nu eller under en S regering.
  Agurketid er godt nok begyndt, men dette spin er FOR langt ude!
  Det eneste sted Grøn Blok kan få indflydelse på noget er evt i Kbh.
  Jeg vil tilslutte mig, at Landbruget og fødevareproduktionen er en magtfaktor i DK. De 120 mia kr i årlig export, vil danskerne have svært ved at mangle på bundlinien.

 • Anmeld

  Kim Kaos

  Trist

  Der er ingen miljøminister i Løkkes regering - det er trist men desværre sandt

 • Anmeld

  Jan Berndt

  Folkets vilje

  Og hvad så. Der er jo heller ikke en integrationsminister i regeringen. Det er, hvad flertallet af Danmarks befolkning tilsyneladende ønsker, desværre.

 • Anmeld

  Steen Knudsen

  For let at pege fingre af andre når ens egen indsats var under middel

  Det er simpelthen sørgeligt for Dansk miljø hvad der sker i disse år, men hvad med den indsats der var før den tid? Var den bedre, eller var det også bare kompromis på kompromis?
  Hvad var det der skete med Tangeloven Ida Auken? Var det også bare et kompromis der skulle sikre taburetten?
  Der er vist ingen Danske politikere der kan sige sig fri for at sælge ud af værdierne når det gælder om at holder pladsen og du er ingen undtagelse.
  Ingen tvivl om at ELL er skidt og at han kan forføre folket til at tro det der er skidt måske er godt, men værre end så mange andre, syntes jeg faktisk ikke han er.
  Vil jeg stemme på ham? Nej det vil jeg ikke og jeg vil heller ikke spilde min stemme på en Radikal der kun har et formål, nemlig at få sig selv plantet i en regering hvor de i bedste fald ikke gør nogen skade.

 • Anmeld

  Tormod Vangberg · pensjonert lærer

  "FREMGANG ER MENNESKETS TRIVSEL,"- Knut Hamsun, 1890

  Jeg er en aldrende pensjonist. I mange år har jeg forgjeves forsøkt å komme på sporet av en eller flere politikere, som i sitt politiske virke har prøvd å vektlegge det som er «sant, godt og nødvendig» slik Sokrates oppfordret til 500 år f.Kr. Men forgjeves! Dog er jeg glad for at jeg lever i et land med flere partier, men forventer at de alle fokuserer på de riktige tiltakene I DAG sett i lys av konsekvensene for framtiden, for kommende generasjoner, for miljøet, for menneskenes trivsel og bosetting.

 • Anmeld

  Allan Christensen · Kemiingeniør

  Miljø

  Det er glædeligt at Ida Auken har forstået at mennesker, planter, dyr og andre organismer er truet som følge af produktion af fødevarer og andre forbrugsgoder. Det er også positivt at Ida Auken er opmærksom på at traditionel teknologiudvikling langtfra udelukkende er drevet af idealisme i forening med en fast overbevisning om at mere økologi er svaret.

  Det er en ulykke af dimensioner om traditionel teknologiudvikling, herunder udvikling af syntetiske pesticider, ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug, og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik og miljøteknologi med så uventet få ødelæggende konsekvenser for mennesker, dyr, planter og andre organismer.

  Ida Auken, et samfund der forbyder brugen af syntetiske pesticider, kunstgødning og GMO til produktion af fødevarer og andre produkter det vælger at kalde økologiske er et samfund der hverken interesserer sig for økologi, natur eller sine efterkommere og den fremtid det stiller dem i udsigt.

Danske haveejere køber mere Roundup

Danske haveejere køber mere Roundup

UKRUDT: Salget af sprøjtemidler til brug i private haver steg i 2018. ”Helt til hest,” mener Danmarks Naturfredningsforening. Miljøministeren undersøger et forbud.