Debat

Ida Auken: Der er ingen miljøminister i Løkkes regering

DEBAT: Miljøministeriet i Danmark er under afvikling. Først blev det sammenlagt med Fødevareministeriet, og siden fik det en minister, der dybest set ikke interesserer sig for miljøet, skriver Ida Auken (R).

Foto: Simon Læssøe / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
Miljø- og klimaordfører 

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) anser hele indsatsen for at skaffe rent vand i Danmarks søer, vandløb og indre farvande som en bureaukratisk øvelse, der i virkeligheden handler om at genere danske landmænd. Derfor har han nu rykket 40-50 embedsmænd fra Miljøstyrelsen til Miljøministeriets departement.

Det er et klart tegn på en nedgradering af den faglige viden til fordel for mere politisk styring. Tanken med skiftet er ifølge Esben Lunde at ”omsætte regeringens politiske visioner på miljø- og fødevareområdet til optimale løsninger” – altså at fjerne ekspertmodstanden internt i ministeriet til fordel for et apparat, der blindt følger regeringen og partiet Venstre i en miljøpolitik, der ikke længere bygger på faglighed, men alene på politiske ønsker.

Ingen miljøminister
Det har aldrig været de store visioner på miljøets og klimaets vegne, der har drevet Venstre-ledede regeringer gennem tiden. Det har dog været til at leve med, da der i det mindste har været en miljøminister på posten, der kunne forhindre de værste ulykker og tilbageskridt. Med sammenlægningen af ministerierne og Esben Lunde Larsens linje har vi ikke længere en miljøminister i Danmark. 

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Senest så vi det i sagen om havbrug. Her overtrumfede Fødevareministeren igen miljødelen i det sammensatte Miljø- og Fødevareministerium og gav tilladelse til nye havbrug også i havområder med belastet havmiljø. 

En stor del af Danmarks havbiologer og eksperter i vandmiljø advarede kraftigt mod det, da havbrug øger iltsvind og generel forurening i fjorde og vande. Særligt i Kattegat, hvor tilladelserne til havbrug gælder, står det galt til. Det på trods af, at det blev sagt klart af vores fremmeste havekspert, Karen Timmermann, på en høring i Folketinget: ”Kattegat kan ikke tåle mere kvælstof”.

Lars Løkke Rasmussen og Esben Lunde Larsen får forgængerne Anders Fogh og Hans Christian Schmidt til at ligne Greenpeaces hovedbestyrelse.

Ida Auken (R)
Miljø- og klimaordfører

Alt det ser fødevareministeren stort på. Og når der ikke længere er en miljøminister til at tale miljøet sag, så bliver det sådan. Balancen er forsvundet.

Lars Løkke Rasmussens regering vil gå over i historien som den sorteste regering i nyere tid, hvis der ikke bliver ændret kurs nu.

Lars Løkke Rasmussen og Esben Lunde Larsen får forgængerne Anders Fogh og Hans Christian Schmidt til at ligne Greenpeaces hovedbestyrelse. Og ve den næste regering, der får til opgave at rydde op efter al balladen miljømæssigt, økonomisk og juridisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00