Debat

Ida Auken: Esben Lundes udbud sår tvivl om forskeres uafhængighed

DEBAT: Esben Lunde Larsens udbud af miljøforskningen har sat forskerne bag landbrugspakken i en urimelig situation. Ingen har gavn af, at der kan sås tvivl om uafhængigheden i et så afgørende politisk spørgsmål, skriver Ida Auken (R).

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken (R)
Miljøordfører

Som nogle af jer har set, blandt andet her på Altinget, blev miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) meget forarget over, at nogle kunne få den tanke, at Aarhus Universitet kunne føle sig under politisk pres i forbindelse med landbrugspakken.

Her er det, vi ved: Forskerne fra Aarhus har i flere medier tilkendegivet, at de har været under et stort tidspres. De har medgivet, at pakkens regnemodel ikke er valideret og usikkerhedsberegnet, og begrundet det i tidspresset, regeringen satte dem under frem til landbrugspakkens vedtagelse.

Berlingske kan rapportere, at mere end én forsker efter et krisemøde på Aarhus Universitet i søndags oplevede, at de har fået mundkurv på, og man kan konstatere, at den faglige diskussion forstummer efter dette møde.

Det er ikke forbudt at blive klogere, og jeg vil derfor råde ministeren til at droppe udbuddet – både af faglige og politiske grunde. Ikke, at jeg tror, han giver meget for mit råd ...

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Samtidig ved vi, at miljø- og fødevareministeren i juni måned på egen hånd besluttede at sende en række opgaver, der normalt varetages af Aarhus Universitet, i udbud. Det drejer sig om ca 400 millioner kroner og op mod 500 menneskers stillinger. Det er mange penge, og det kan være helt afgørende for dette forskningsmiljø, om de mister disse penge. Aarhus Universitet har altså voldsomt meget på spil.

Det er ikke nogen rimelig situation at putte Aarhus Universitet i. Hverken de, ministeren eller os andre har nogen gavn af, at der kan sås tvivl om uafhængigheden i et så afgørende politisk spørgsmål.

Miljø- og fødevareministeren ville derfor kunne vinde meget ved at droppe udbuddet. Det ville også ligge helt naturligt i forlængelse af onsdagens samråd, hvor ministeren igen og igen slog fast, at han stolede på Aarhus Universitets rådgivning og fremhævede, at AU har nogle af landets fremmeste forskere. Radikale Venstre har helt fra begyndelsen frarådet et udbud. Dels fordi man kan risikere at ødelægge forskningsmiljøet på Aarhus Universitet, der er bygget op over mange år, og fordi man politisk fjerner den sidste rest af armslængde på et område, der er meget politisk kontroversielt.

Det er ikke forbudt at blive klogere, og jeg vil derfor råde ministeren til at droppe udbuddet – både af faglige og politiske grunde. Ikke, at jeg tror, han giver meget for mit råd ...

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00