Debat

Levende Hav: Stå lige så fast på at lukke for udsivning af giftig kemi i havet, som på afskaffelsen af helligdag

Den nye SVM-regering har proklameret, at den vil tage store og bemærkelsesværdige beslutninger i sin regeringstid. Et passende sted at starte er at lukke for udsivning af giftig kemi til havet fra det omgivende land, skriver Ib Ivar Dahl og Erik Bjørn Olsen.

Alt i havet er dødt bortset fra svovlbakterier. Fiskene er døde eller svømmet andre steder hen, skriver Ib Ivar Dahl & Erik Bjørn Olsen.
Alt i havet er dødt bortset fra svovlbakterier. Fiskene er døde eller svømmet andre steder hen, skriver Ib Ivar Dahl & Erik Bjørn Olsen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Ib Ivar Dahl
Erik Bjørn Olsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det seneste nye bidrag til fortællingen om tilstanden i vores miljø er økonomers og statistikeres lancering af et grønt BNP.

Temadebat

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historiske lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

Nu er det muligt at sætte en pris på, hvad der forsvinder af vores fælles kapital: Naturen.

I den forbindelse har vi nedenstående opfordringer til miljøminister, Magnus Heunicke (S), og minister for fiskeri, Jacob Jensen (V).

Et groft slag på tasken viser, at vi har brugt cirka 250 milliarder kroner af egenkapitalen, som vi i øvrigt ikke kender størrelsen på.

Det bliver spændende at se, om denne kapitalisering af naturen kan vække de hidtil tonedøve og argumentresistente folk til handling med perspektiv: At sikre en levedygtig tilstand i vores luft, landjord og hav. Og her er der nok at tage fat på.

Vandmiljø-planer udvander hinanden

Vi behøver ikke tal i et regneark for at konstatere, at vores havmiljø er i en sørgelig forfatning.

Havbunden er dækket af et liglagen på alle dybere områder.

Ib Ivar Dahl & Erik Bjørn Olsen
Landsforeningen Levende Hav

Kun nogle få procent af vores havområde har i dag en miljøtilstand, som kan betegnes som ’god’, hvilket er målet, der skal være nået i 2027. Et årstal, der allerede er blevet udskudt flere gange.

Den nye SVM-regering har proklameret, at den vil tage store og bemærkelsesværdige beslutninger i sin regeringstid.

Landsforeningen Levende Hav ser gerne, at disse beslutninger kommer til at handle om en blå omstilling. Der skal en gang for alle sættes et effektivt stop for udsivning af skadelige stoffer fra det grønne Danmark til det blå.

Landbrug, industri og byer udleder skadelig kemi via dræn, bække og åer til havet. Tidligere regeringer har vedtaget den ene vandmiljøplan efter den anden. De er bogstaveligt talt blevet udvandede. Vandmiljøet er ikke blevet bedre tværtimod.

Havet omkring Danmark er døende!

Havets død berører os alle

Prøv for eksempel at se på den seneste rapport om iltsvind i danske farvande. I Det sydlige Lillebælt og Det sydfynske Øhav er havbunden dækket af et liglagen på alle dybere områder.

Hos begge ministre efterspørger vi en gennemgribende ændring af dansk landbrug.

Ib Ivar Dahl & Erik Bjørn Olsen
Landsforeningen Levende Hav

Alt er dødt bortset fra svovlbakterier. Fiskene er døde eller svømmet andre steder hen.

En bemærkelsesværdig beslutning vil være at tvinge landbruget til at reducere kvælstofudledningen med 20.000 tons. Det er miljøministerens ansvar, både til lands og til havs, men ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri må naturligvis medvirke.

Vi har set den nye regering stå hårdnakket fast på afskaffelse af en helligdag. Det berører alle lønmodtagere.

Vi har til gode at se både miljøminister og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri stå lige så hårdnakket fast på at lukke for udsivning af giftig kemi til havet fra det omgivende land. Det berører alle.

Efterspørger gennemgribende ændring

At gøre noget ved det døende hav og ikke mindst dets biodiversitet kan ikke umiddelbart ses fra land, så det skæpper ikke så meget på vælgerbarometret.

Vi behøver en blå omstilling for at kunne komme videre med den grønne.

Ib Ivar Dahl & Erik Bjørn Olsen
Landsforeningen Levende Hav

Men hos begge nævnte ministre efterspørger vi en gennemgribende ændring af dansk landbrug til mere naturskånsom drift, udtagning af lavbundsarealer fra intensiv dyrkning, genindførelse af randzoner, oprettelse af beskyttelseszoner omkring vandboringer og ikke mindst afskaffelse af farlig og skadelig kemi i landbrug og industri.

Senest har det gjort indtryk, at farlige PFAS-stoffer findes i store mængder i havet og blandt andet driver i land med skum langs kysterne. Der er virkelig behov for at få stoppet den sorgløse udledning af spildevand, som vi reelt ikke kender indholdet af. Skræmmende.

I 1995 landede danske fiskere 95.432 tons torsk fra de danske farvande. I 2021 landede de 4.441 tons.

Det er en sørgelig historie, og Levende Hav vil meget gerne have torsken tilbage med en ordentlig gydebestand, så vi kan få spist nogen af alle de krabber, som er en plage for det øvrige fiskeri.

Blå omstilling er nødvendig 

Der har været forskellige tiltag for at fremme bestanden af torsk blandt andet ved fredning i gydeperioden, begrænsning i lystfiskeriet og trawlforbud i Bælthavet.

Desværre blev trawlforbuddet sparket til hjørne i den nye Fiskerikommission blandt andet med den konsekvens, at muslingeskrab kan fortsætte i områder, der i forvejen er hårdt belastede.

Den nye regering kunne meget vel have sparet sin beslutningskraft ved at lade beslutningen i Folketinget fra før valget stå ved magt.

Man kan få den mistanke, at det var en del af socialdemokratiets betaling for at få venstre med i regering. Man kan desuden frygte, at samme metode kommer til anvendelse, når det gælder landbruget.

Det er imidlertid altafgørende, at der tages store og bemærkelsesværdige beslutninger i den sammenhæng.

Grøn omstilling tales der meget om. Vi behøver en blå omstilling for at kunne komme videre med den grønne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Bjørn Olsen

Regnskabschef og bestyrelsesmedlem, Landsforeningen Levende Hav

Ib Ivar Dahl

Forfatter, formand, Helnæs Bugts Fiskeriforening
sømand, lærer, formidler, bådfører af kulturhistoriske fartøjer

0:000:00