Debat

S: Vi kan takke tidligere regeringer for alarmerende ringe vandmiljø

Der er ikke blevet leveret de lovede reduktioner i kvælstofudledningerne, og nu bimler og bamler alarmklokkerne over tilstanden i vandmiljøet. Det må være i alles interesse, at Venstre også er med til at tage ansvaret på sig, skriver Mette Gjerskov.

Vi skal sikre stabile rammer for landbruget og dermed de afledte erhverv, vi skal producere smartere, og vi skal fastholde arbejdspladser, skriver Mette Gjerskov.
Vi skal sikre stabile rammer for landbruget og dermed de afledte erhverv, vi skal producere smartere, og vi skal fastholde arbejdspladser, skriver Mette Gjerskov.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mette Gjerskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er omringet af vand. Og ikke nok med det, vi har også åer og vandløb, der smyger sig igennem det danske land og resulterer i omkring 69.000 kilometer vandløb, som på kryds og tværs igennem landskabet forbinder landet med vandet. Til glæde for dyre- og planteliv, og alle os som elsker at gå på opdagelse i det.

Tema

Nye vandplaner

I løbet af foråret skal der udkæmpes sværdslag om grøn omstilling af landbruget, og regeringen har så småt sat gang i et forhandlingsforløbet, der blandt skal udmønte sig i nye vandplaner.

Her er kvælstofudledningen en af de helt centrale udfordringer.

Hvordan bør opgaven gribes an? 

Mød panelet her:

  • Mette Gjerskov (S), miljøordfører
  • Jacob Jensen (V), miljøordfører
  • Rasmus Vestergaard Madsen (EL), miljøordfører
  • Sikandar Siddique (Frie Grønne), politisk leder
  • Torsten Gejl (ALT), miljøordfører
  • Søren Bukh Svenningsen, direktør for Dansk Miljøteknologi
  • Jørgen Evald Jensen, faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug
  • Landbrug & Fødevarer

Udover, at dyre- og plantelivet nyder godt af vores vandmiljøer, så kan vi stadig tænde for vandhanen, uden bekymring, og nyde godt af vores rene drikkevand. Men når vi gentagne gange over de seneste år, er blevet gjort opmærksom på, at den økologiske tilstand i vores vandmiljøer og søer er for ringe, så skal alarmklokkerne bimle og bamle.

Det gør de hos mig.

Konklusionen er hård, men simpel: Tidligere regeringer har ikke løftet den opgave, som de har stået over for, tilstrækkeligt. Og det kan vi måske særligt takke en svigtende landbrugspakke for. Der er simpelthen ikke leveret de reduktioner i kvælstofudledningerne, som blev lovet. Og klimasagen skal løftes.

Det kan gøres langt bedre. Vi har lovet borgerne det. Vi er forpligtet af EU og Parisaftalen – og det er hele tankegangen bag FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Så det er bare med at komme i gang.

Arbejdet er i gang
Første skridt er erkendelsen af, at den massive iltsvind og artsforringelse, som vi oplever i dag, ikke er udholdelig. Næste skridt må være at begynde at handle på det. Det er regeringen allerede i gang med.

Eksperterne siger det klart. Det er ikke tilstrækkeligt blot at udtage lavbundsjorde. 

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører

Allerede i 2019 skærpede vi den målrettede kvælstofregulering med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Vi indgik en aftale om at tredoble kvælstofindsatsen i 2020 i forhold til 2019.

Vi er enige om at ophæve bestemmelser om kompenserende marine virkemidler for havbrug, samt ændre kvælstofindfasningsordningen for akvakultur.

Og som opfølgning på vurderingen fra kvælstofudvalget, besluttede miljøminister Lea Wermelin (S) yderligere nye tiltag for at begrænse udledningen af kvælstof fra landbruget. Arbejdet med at sikre mindre udledning til vores pressede vand- og havmiljøer er i gang.

Læs også

Stabile rammer for landbruget
Der er ikke tvivl om, at vi står midt i en naturkrise og en klimakrise. Vi ved, at når vi som klode mister en art, mister et dyr eller en plante, så kommer den aldrig tilbage. Det er uigenkaldeligt. Vi bliver ganske enkelt nødt til at tage de blinkende advarselslamper dybt alvorligt. Det skal både vi som politikere, men også landbruget selv.

Efter en fejlslåen landbrugspakke må det være i alles interesse, at også Venstre er med og vil tage ansvar for tilstanden i vores vandmiljøer.

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører

Det er en stor udfordring, vi står over for. Det står lysende klart efter uger med indledende tekniske gennemgange, ja med ufattelig mange slides om tingenes tilstand og potentielle handlemuligheder forud for forhandlinger om en klimaaftale for landbruget.

Eksperterne siger det klart. Det er ikke tilstrækkeligt blot at udtage lavbundsjorde. Både landbrug, grønne organisationer og politikere bredt i Folketinget er stemplet ind i debatten, og det er godt. For det vil kræve alle gode kræfter at sikre, at vores landbrug i fremtiden både er bæredygtigt og klimavenligt.

Der er lagt syv klare principper for forhandlingerne, og her lover vi os selv, at vi skal passe på natur og klima. Men vi skal mere end det.

Vi skal også sikre stabile rammer for landbruget og dermed de afledte erhverv, vi skal producere smartere og vi skal fastholde arbejdspladser – i hele landet.

Tage Venstre på ordet
Det er en kæmpe opgave, men vi har muligheden for at ruste landbruget til en grønnere fremtid, og arbejdet er i fuld gang.

Jeg blev glad, da jeg så Jacob Jensen (V) konkludere, at Venstre "vil kæmpe for en god aftale, der sikrer en værdig fremtid for Danmarks vandmiljø". Jeg vil gerne tage ham på ordet.

Efter en fejlslåen landbrugspakke må det være i alles interesse, at også Venstre er med og vil tage ansvar for tilstanden i vores vandmiljøer.

Jeg glæder mig til det videre arbejde. Vores vand er noget af det mest dyrebare vi har, og det er op til os at passe godt på det – i fællesskab.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00