S: Esben Lunde sover, mens danskerne drikker plastpartikler

DEBAT: Mens regeringen sidder på hænderne, udsættes danske borgere for mikroplast i kosmetik, plejeprodukter og i værste fald i drikkevandet, skriver Christian Rabjerg Madsen (S).

Af Christian Rabjerg Madsen (S)
Miljøordfører 

I kampen mod mikroplast er der stort behov for et europæisk forbud. Men forbuddet lader vente på sig.

Og mens regeringen sidder på hænderne, udsættes danske borgere for kosmetik og plejeprodukter spækket med plastpartikler. Det er på tide, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) træder i karakter og beskytter danskerne fra de stigende problemer med plastik.

Det går for langsomt 
I Socialdemokratiet er vi enige med miljøministeren i, at det internationale spor er det mest effektfulde. Det er vigtigt, at vi indgår i en fælles aftale om at begrænse mængden af plastik i naturen.

Men tempoet i EU er for lavt, og det er uvist, om Esben Lunde Larsen reelt lægger pres på EU i forhold til at sikre et forbud mod mikroplast i kosmetik. I hvert fald sker der intet, ligesom den danske plastikstrategi indtil videre kun er blevet til skåltaler fra ministeren.

I dag indeholder kosmetik og plejeprodukter gennemsnitligt 10 procent mikroplast. Og det usunde mikroplast findes i alt fra solcreme til shampoo og makeup. Produkter, som de færreste mistænker for at være miljøsyndere. Men det er de. For mikroplast er småt og ender i grundvandet.

Så længe vi accepterer unødvendig mikroplast i kosmetik, accepterer vi også en stigende mængde plastpartikler i vores miljø og i værste fald i vores drikkevand. Dertil kommer, at plastikken ender på køkkenbordene, når fisk fra havet ender på menuen efter de har spist plastik. Det er selvfølgelig uholdbart.

I USA og Storbritannien har de allerede taget konsekvensen og indført et forbud. Vi skal benytte os af deres gode eksempel og få sat skub i tingene i EU, så vi også kan beskytte danske forbrugere mod plastik i mad og drikkevand.

Plastik i grundvandet
Fund af mikroplast i dansk drikkevand er stærkt bekymrende. Derfor er der behov for mere forskning på området, så vi kan få slået fast, hvor meget mikroplast der er tale om, hvordan mikroplast er endt i grundvandet, i hvilket omfang det er skadeligt, og selvfølgelig hvordan vi forhindrer, at plastik ender i grundvandet.

I Danmark passer vi på vores grundvand med konsekvent lovgivning mod sprøjtegift og kvælstof. Det er årsagen til, at vi som nogle af de eneste i verden kan drikke grundvand urenset. Det skal vi også kunne i fremtiden, og derfor er indsatsen mod mikroplastik i grundvandet vigtig – særligt i Danmark.

Forrige artikel WWF: Naturens ABC i 2018 WWF: Naturens ABC i 2018 Næste artikel Dansk Miljøteknologi: Her er vores ønskeliste til miljøpolitikken i 2018 Dansk Miljøteknologi: Her er vores ønskeliste til miljøpolitikken i 2018