Debat

V: Danskerne har fået bedre adgang til naturen

DEBAT: Det er blot et skræmmebillede, når nogen hævder, at danskernes adgang til naturen er på tilbagetog. Danskerne får tværtimod flere og flere naturmuligheder, skriver Anni Matthiesen (V) og Erling Bonnesen (V).

Adgangsreglerne har givet danskerne flere og flere naturmuligheder, skriver Anni Matthiesen (V) og Erling Bonnesen (V), hhv. naturordfører og miljø- og fødevareordfører.
Adgangsreglerne har givet danskerne flere og flere naturmuligheder, skriver Anni Matthiesen (V) og Erling Bonnesen (V), hhv. naturordfører og miljø- og fødevareordfører.Foto: /ritzau/ Morten Bjørn Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anni Matthiesen (V) og Erling Bonnesen (V)
Hhv. naturordfører og miljø- og fødevareordfører

”Er danskernes adgang til naturen truet?”

Spørgsmålet for denne debat på Altinget fik os op af stolene. For det er klart et emne, der berører os som hhv. naturordfører og miljø- og fødevareordfører. Vi er stærkt optagede af at sikre danskernes naturoplevelser. Vi har en vigtig opgave i at sikre, at naturen er til for os alle – og at der er naturoplevelser til både nutidige og fremtidige generationer. Vi er optagede af, at naturen både kan bruges til erhvervsmæssige og fritidsmæssige aktiviteter. For det ene udelukker ikke det andet.

Flere naturoplevelser
Men spørgsmålet fik os også til at stoppe op og sætte vores aktuelle naturpolitik i et større perspektiv. For når der spørges, om danskernes adgang til naturen er truet, så er vi enige i idéen bag spørgsmålet; at vi skal tænke fremad og sikre naturoplevelser ikke bare i dag – men også i morgen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Til gengæld mener vi, det er forkert at tegne et skræmmebillede af, at danskernes adgang til naturen er på tilbagetog. Tværtimod. Danskerne får hele tiden flere og flere naturmuligheder. Ja, faktisk er der et væld af naturværdier lige for næsen af hver og én af os. Vi skal bare åbne øjnene op og se mulighederne i stedet for begrænsningerne.

Hvis vi kigger lidt på den udvikling, der er sket med danskernes naturadgang, så kan vi da også se, at der er sket meget siden offentligheden i 1969 fik lovfæstet deres ret til at tilgå den danske natur. Adgangsreglerne har givet os danskere flere og flere naturmuligheder.

Vi hverken kan eller skal lovgive fra Christiansborg om, hvordan, hvor og hvornår danskerne bevæger sig ud i naturen.

Anni Matthiesen (V) og Erling Bonnesen (V)
Hhv. naturordfører og miljø- og fødevareordfører

Men ikke kun adgangsreglerne er blevet ændret over tid. Sidste år fik vores daværende Venstre-regering en aftale på plads om en historisk ambitiøs naturpakke. En pakke, som blandt andet styrker biodiversiteten og forbedrer rammerne for at lodsejere kan fungere som naturforvaltere. For rigtig mange landmænd vil nemlig gerne være med til forskellige naturprojekter. De har bare brug for de rette rammer, så de kan indgå i et samarbejde, hvor natur- og erhvervshensyn kan gå hånd i hånd.

Mere bynær natur
Et andet element i naturpakken var at skabe mere bynær natur. Vi mener nemlig, at det er vigtigt at bringe flere danskere tættere på naturen. Det er vigtigt, at vi udnytter det store naturpotentiale, som findes i byerne. For det viser sig, at naturoplevelser sagtens kan kombineres med byliv og erhverv.

Eksempelvis har vi sammen med en biolog set på mulighederne for at sikre biodiversiteten langs jernbanerne, på parkeringspladser og i grøftekanter. For i disse områder vrimler det med sjældne insekter og planter, som sagtens kan leve i samspil med menneskeaktiviteter. Vi skal ikke spørge os selv, om vi vil have natur eller erhverv. Det er ikke enten eller. Det er både og.

Nytænk natur og erhverv
Vi skal netop have mest muligt ud af vores arealer. Vi skal nytænke natur og erhverv. Vi skal være kreative og se mulighederne.

Faktisk så tror vi, at en af vores største opgaver lige nu består i at informere danskerne om naturen omkring os. Når danskerne bliver mere bevidste om naturen, så tror vi også, de har bedre forudsætninger for at færdes ansvarligt i den og passe på den.

Vi hverken kan eller skal lovgive fra Christiansborg om, hvordan, hvor og hvornår danskerne bevæger sig ud i naturen. Det er op til den enkelte dansker.

I stedet skal vi fra centralt hold sikre, at danskerne har de rigtige rammer for at tilgå naturen. Vi skal sørge for, at mulighederne findes. Så må danskerne selv sørge for, at mulighederne også gribes.

Det handler om, at vi også skal tage ansvar for vores egne naturoplevelser. At vi skal engagere os og gribe de muligheder, der ligger foran os.

Så vores opfordring er klar: grib naturens mange muligheder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anni Matthiesen

MF (V), børne- og undervisningsordfører, handicap- og turismeordfører
HH (Esbjerg Handelsskole 1985), diplomuddannelse (Danmarks Forvaltningshøjskole 2003), Studentereksamen STX (Grindsted Gymnasium 1983)

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00