Debat

V: Nye regler giver plads til mere natur

DEBAT: Reglerne for landmænds genopdyrkningsret har været en bremseklods for positive naturtiltag. Det sætter regeringen en stopper for, skriver Erling Bonnesen (V).

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordfører

Regeringen er i fuld gang med at formulere en række ambitioner for dansk natur frem mod henholdsvis 2020 og 2030.

Det fremgår af vores regeringsgrundlag, at vi vil fortsætte implementeringen af vores naturpakke, som skal bidrage til at styrke biodiversiteten.

Flest arter for pengene 
For jeg anerkender, at der er udfordringer med udviklingen i biodiversiteten og visse naturtyper. Derfor er vi hele tiden i gang med at afsøge, hvordan vi kan skabe bedst mulig balance mellem en sund, varieret natur og et Danmark i vækst og udvikling.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi er i tæt kontakt med eksperter inden for området – og det er også på opfordring fra en række eksperter, at vi har valgt at udlægge et større statsligt skovareal til biodiversitet. Eksperterne er nemlig enige om, at det er i skovene, at vi får flest arter for pengene.

Mere plads til natur
Men vores indsats stopper ikke her. Nye regler skal give plads til mere natur. For en række af de hidtidige regler har været en bremseklods for positive naturtiltag. Her tænker jeg særligt på reglerne for landmænds genopdyrkningsret.

Nogle landmænd har set sig tvunget til at pløje eller sprøjte deres jord ene og alene af den grund, at arealerne ikke skulle vokse sig ind i nogle besværlige, ubøjelige regler for evigt og altid.

Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordfører

Reglerne har været skruet således sammen, at landmænd risikerer at miste retten til at genopdyrke et areal, der er lagt ud som naturareal, efter 15 år. Det har i praksis betydet, at nogle landmænd har set sig tvunget til at pløje eller sprøjte deres jord ene og alene af den grund, at arealerne ikke skulle vokse sig ind i nogle besværlige, ubøjelige regler for evigt og altid.

Derfor sikrer vores regering nu landmændene permanent genopdyrkningsret. Det skal være lettere for landmænd at udlægge naturarealer, uden at de skal sætte alt muligt på spil. Landmændene skal ikke mødes med unødvendige begrænsninger for at skabe mere natur.

Uddannelse i naturpleje
Og det stopper ikke her. Vi har også forlænget landmændenes efteruddannelse i naturpleje, og vi har indført naturpleje på landbrugsuddannelserne. For vi tror på landmændene som dygtige naturforvaltere.

Landbruget har et stort ansvar for forvaltningen af vores natur. Men vi skal selvfølgelig ikke bare kaste bolden over til landbruget. Nej, vi har alle et ansvar som naturforvaltere.

Derfor fokuserer vores regering på samarbejder på tværs. Vi vil skabe en mere inkluderende natur, som vi alle kan have glæde af. Samtidig med at vi forbedrer naturtilstanden i en række statsskove - så forbedrer vi også mulighederne for, at private lodsejere kan gøre det samme.

Vi skal alle sammen være med til at passe på vores natur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00