Debat

V: Vi tager kemikalierne alvorligt

DEBAT: Danskerne skal kunne leve uden at være nervøse for kemi i hverdagen. Det sikrer vi allerbedst med mere viden og en fælles indsats gennem EU, skriver Erling Bonnesen (V).

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

I Venstre tager vi kemidagsordenen alvorligt. Det er afgørende, at vi alle kan leve uden frygt for at blive udsat for hormonforstyrrende stoffer i plejeprodukter eller for fluorstoffer fra pizzabakker.

Fra 2018 skal der indgås en ny, fælles kemiaftale. Men allerede nu har vi taget hul på arbejdet – det har vi gjort med en kemipakke 2016-2017, som skal være forløber til en ny fælles kemiaftale.

Mere viden og fælles EU-indsats
Med kemipakken for 2016-17 sætter vi især fokus på kemi i fødevarer og forbrugerprodukter. Først og fremmest er vores fokus på hormonforstyrrende stoffer, kombinationseffekter og tatoveringsfarver. For at kunne tage hånd om problemerne med kemi i fødevarer og forbrugerprodukter er vi først og fremmest nødt til at vide mere.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Vi skal derfor sikre mere viden om problematisk kemi i danskernes hverdag og med det som udgangspunkt styrke arbejdet med at regulere stofferne gennem EU. Til det forestående arbejde har vi afsat næsten seks millioner kroner i perioden 2016-17.

Kemipakken bygger oven på de tiltag, som vi allerede har taget på området. Det er en pakke, som tilfører yderligere midler til arbejdet med at sikre forbrugerne tryghed. Helt konkret skal de midler, som bliver afsat i pakken, blandt andet anvendes til at øge vores viden om kombinationseffekter.

For at kunne tage hånd om problemerne med kemi i fødevarer og forbrugerprodukter er vi først og fremmest nødt til at vide mere.

Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

Derudover skal midlerne benyttes til arbejdet med at sikre en bedre EU-regulering. Ligeledes skal der udarbejdes en liste over hormonforstyrrende stoffer, som kan bruges som et vigtigt redskab for virksomheder og myndigheder. Yderligere prioriteres midlerne til at lægge fokus på fluorkemikalier og tatoveringsfarver.

Det er afgørende, at vi alle kan leve uden at skulle være nervøse for kemi i vores hverdag. Det sikrer vi allerbedst med mere viden og ved en fælles indsats gennem EU samt gennem samarbejde om danske aftaler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00