Debat

Venstre vil ikke gå forbudsvejen: Sådan får vi renere luft i byerne

DEBAT: Vi skal ikke pålægge almindelige danskere urimelige afgifter og forbud, mener Erling Bonnesen (V). I stedet skal vi gå målrettet efter at reducere luftforurening fra krydstogtskibe og gamle brændeovne.

I 2016 sagde Københavns Kommune nej til et landstrømsanlæg, der kunne give et markant løft i luftkvaliteten, skriver Erling Bonnesen (V).
I 2016 sagde Københavns Kommune nej til et landstrømsanlæg, der kunne give et markant løft i luftkvaliteten, skriver Erling Bonnesen (V).Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordfører

Alle danskere, uanset hvor man bor i Danmark, skal kunne tage en dyb indånding uden at bekymre sig om skadelige gasser og partikler. Ren luft i for eksempel byerne kommer ikke af sig selv.

For Venstre er ren luft en politisk prioritet. Vi vil tage fat der, hvor vi får den største effekt. Og vi vil hellere regulere målrettet og konkret end at gå afgifts- og forbudsvejen, sådan som nogle andre partier lægger op til. Vi bliver nødt til at se på, hvad der faktisk virker.

Først og fremmest er problemet med luftforurening desværre ikke noget, som vi kan løse i Danmark alene. Luftforurening kender ikke til nationale grænser, og langt den største del af partikelforureningen blæser ind over os fra andre lande. Derfor arbejder vi for at finde fælleseuropæiske løsninger på området, som skal gå hånd i hånd med nationale løsninger, hvor Danmark viser sig som foregangsland.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Krydstogtskibe
Et sted at starte er de krydstogtskibe, der i stigende antal lægger til i de danske havne, alt imens de lader dieselgeneratoren køre på brændstof, der forurener mange gange mere end almindelig dieselolie. Med opsætning af landstrømsanlæg vil man kunne stille krav til skibene om at erstatte bunkerdieslen med strøm. Det vil give et markant løft i luftkvaliteten.

Det løft sagde Københavns Kommune i 2016 nej til, da de afslog et gratis og endda danskproduceret landstrømsanlæg. Beslutningen dengang er svær at forstå, men nu lader det til, at kommunen og overborgmesteren er blevet klogere. Det er jo kun positivt, og vi samarbejder gerne med alle om fornuftige tiltag, der vil forbedre luftkvaliteten.  

Luftforurening kender ikke til nationale grænser, og langt den største del af partikelforureningen blæser ind over os fra andre lande.

Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordfører

Nej til forbud
Et andet oplagt sted at sætte ind er de ældste brændeovne, der udleder langt flere skadelige partikler end dieselbiler. Mange danskere har stor glæde ved at kunne tænde op i brændeovnen på en kold dag. Det skal der stadig være mulighed for. Igen ønsker vi ikke at gå forbudsvejen. Men jeg mener godt, at man kan skabe nogle incitamenter til at skifte til en nyere brændeovn, som lever op til miljøkravene, uden at det går ud over hyggen.

Den tidligere skrotningsordning har vist sig at have haft en stor effekt og har hjulpet os af med 20.000 gamle brændeovne. En ny skrotningsordning vil være et effektivt skridt mod renere luft.

For Venstre er ren luft en politisk prioritet. Derfor vil vi sætte ind der, hvor problemet er størst. Så i stedet for at lægge urimelige forbud og afgifter ned over helt almindelige danskere, skal vi stille krav til osende krydstogtskibe og gamle, forurenende brændeovne. Sådan får vi mere ren luft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00