Pernille Schnoor
 svarer 
Ellen Trane Nørby

Pernille Schnoor (ALT) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om der med forslaget lægges op til at tillade forskningsprojekter på hjernedøde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 110, Spørgsmål 3
Ministeren bedes oplyse, om der med forslaget lægges op til at tillade forskningsprojekter på hjernedøde eller om den afdøde skal være hjertedød, før der kan tillades forskning på denne i forbindelse med transplantation af dennes organer.

Svar fra mandag den 3. december 2018
”Ministeren bedes oplyse, om der med forslaget lægges op til at tillade forskningsprojekter på hjernedøde eller om den afdøde skal være hjertedød, før der kan tillades forskning på denne i forbindelse med transplantation af dennes organer.” Svar:

Med lovforslaget foreslås at tillade transplantationsrelateret forskning på hjernedøde, dvs. at personen ikke er hjertedød, såfremt en række nærmere betingelser er opfyldt. Der henvises til svar på spørgsmål 1 (L 110 om ændring af sundhedsloven og lov om videnskabsetisk behandling af sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter (Ændring af aldersgrænsen for stillingtagen til organdonation og transplantationsrelateret forskning på hjernedøde samt obduktion af personer, der dør pludseligt og uventet) for en beskrivelse af, hvilke betingelser der skal være opfyldt.

Der gælder i dag et forbud mod transplantationsrelateret forskning på hjernedøde, da det i medfør af sundhedslovens § 55 bl.a. kræves, at den afdøde er konstateret både hjertedød og hjernedød. Bestemmelsen indebærer, at forskning uanset tilladelse fra afdøde ikke må foretages, før uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed er indtrådt. Hermed forbydes eksempelvis forskningsprojekter på hjernedøde personer, hvis åndedrætsfunktioner holdes i gang ved hjælp af en respirator.

De gældende regler betyder derfor, at det i dag ikke er muligt at forske i de situationer, hvor man som led i transplantation af et organ fra en hjernedød donor ønsker at foretage forskning på bl.a. de transplanterede organer med henblik på optimering af fremtidig behandlinger.

./.
0:000:00