Jesper Petersen
 svarer 
Karsten Lauritzen

Jesper Petersen (S) spørger skatteministeren, Karsten Lauritzen, om muligheden for at indføre en lovpligtig ansvarsforsikring på lystfartøjer, og at afgiftspålægge denne ansvarsforsikring

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 132, Spørgsmål 4
Ministeren bedes vurdere muligheden for at indføre en lovpligtig ansvarsforsikring på lystfartøjer (undtaget de mindste fartøjer), og at afgiftspålægge denne ansvarsforsikring.

Svar fra mandag den 21. januar 2019
Indledningsvist vil jeg gerne bemærke, at forsikringer på lystfartøjer hører under Erhvervsministeriets ressort, mens afgiften på lystfartøjsforsikringer hører under Skatteministeriets ressort.

Jeg kan dog oplyse, at søfartslovgivningen ikke stiller krav om, at der skal tegnes en ansvarsforsikring i forbindelse med fritidssejlads. Der gælder dog en forsikringspligt ved sejlads med speedbåde med en skroglængde under 15 meter, vandscootere og lignende fartøjer. Ligeledes skal der for erhvervsmæssig sejlads med speedbåde og lignende fartøjer tegnes en ansvarsforsikring, såfremt der sejles med passagerer.

Det er dog ofte et krav i forbindelse med leje af bådplads i danske havne, at fritidssejlere har tegnet en ansvarsforsikring for deres både. Mange bådejere vil derfor have tegnet en ansvarsforsikring. Afgiftslovgivningen stiller imidlertid ikke et krav om, at der skal betales afgift af både, der er ansvarsforsikret.

Regeringen arbejder generelt for at nedsætte og afskaffe afgifter, hvilket de danske virksomheder og borgere kan få glæde af. Jeg kan derfor ikke støtte et forslag om at indføre en afgift på lystfartøjer, hvor der er tegnet en frivillig eller evt. lovpligtig ansvarsforsikring.

0:000:00