Holger K. Nielsen
 svarer 
Claus Hjort Frederiksen

Holger K. Nielsen (SF) spørger forsvarsministeren, Claus Hjort Frederiksen, om civile arbejdsgivere er forpligtede til at tilbagetage medarbejdere, som har været indkaldt til at forrette tjeneste i op til 3 år helt frem til pensionsalderen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 124, Spørgsmål 3
Er civile arbejdsgivere forpligtede til at tilbagetage medarbejdere, som har været indkaldt til at forrette tjeneste i op til 3 år helt frem til pensionsalderen? Såfremt de ikke er det, vil ministeren så medgive, at det kan være voldsomt indgribende for den enkeltes civile karriere og vil ministeren i givet fald lempe på disse krav?

Svar fra fredag den 15. februar 2019
”Er civile arbejdsgivere forpligtede til at tilbagetage medarbejdere, som har været indkaldt til at forrette tjeneste i op til 3 år helt frem til pensionsalderen? Såfremt de ikke er det, vil ministeren så medgive, at det kan være voldsomt indgribende for den enkeltes civile karriere og vil ministeren i givet fald lempe på disse krav?” Svar:

Hvis den nye forpligtelse aktiveres, vil det udelukkende kunne ske i en krigs- eller krisesituation, hvor andre handlemuligheder for at få løst de nødvendige opgaver i Forsvaret er udtømte.

Forpligtelsen kan kun bringes i anvendelse, hvis Forsvarets opgaver i en krigs- eller krisesituation ikke kan løses af Forsvarets faste personel, af personel af reserven eller af Hjemmeværnets frivillige.

Det er endvidere vigtigt at være opmærksom på, at tidligere militært ansatte ikke vil kunne indkaldes med henblik på supplerende træning og uddannelse udenfor disse helt særlige tilfælde. Der bliver med andre ord ikke tale om, at den nye forpligtelse vil få nogen indflydelse på de tidligere militært ansattes hverdag eller på deres muligheder for at passe deres civile arbejde, så længe Danmark ikke er i en krigs- eller krisesituation.

Men tidligere militært ansatte, som har modtaget uddannelse i Forsvaret, vil kunne udgøre en vigtig ressource under krig eller andre ekstraordinære forhold og i katastrofetilfælde. Der vil derfor i de nævnte situationer kunne være behov for at indkalde tidligere militært ansatte, som besidder særlige kompetencer.

De tidligere militært ansatte vil eksempelvis kunne indgå i Forsvarets føringsstruktur eller løse andre opgaver, hvor der i en krigs- eller krisesituation opstår mangel på personel.

Dato: 15. februar 2019 FORSVARSMINISTEREN Holmens Kanal 9 1060 København K Tlf.: 728 10000 Fax: 728 10300 E-mail: [email protected] www.fmn.dk EAN: 5798000201200 CVR: 25 77 56 35 Hvis Danmark har stået i en så alvorlig situation, at tidligere militært ansatte har været indkaldt efter den foreslåede ordning, så vil det efterfølgende være en samfundsopgave at sikre, at landet vender tilbage til normale forhold. En af de mange opgaver for en regering efter en sådan alvorlig situation vil være at tage stilling til, hvordan man kan hjælpe de tidligere militært ansatte tilbage til det civile arbejdsmarked.

Den bedste metode til dette vil naturligvis afhænge helt af den konkrete situation, og det er ikke noget, som der meningsfuldt kan lovgives om på forhånd.
0:000:00