Morten Bødskov
 svarer 
Rasmus Jarlov

Morten Bødskov (S) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, om teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, hvor man suspenderer muligheden for at stifte iværksætterselskaber for en 1-årig periode, og samtidig iværksætter en grundig undersøgelse af iværksætterselskabsordningen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 190, Spørgsmål 15
Ministeren bedes yde teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag, som imødekommer ønsket fra Dansk Iværksætterforening m.fl. om, at lovforslaget ændres, således at man i stedet suspenderer muligheden for at stifte iværksætterselskaber for en 1-årig periode, og samtidig iværksætter en grundig undersøgelse af iværksætterselskabsordningen med henblik på, at sagen tages op til fornyet behandling i Folketinget i foråret 2020, jf. L 190 – bilag 12 og L 190 – bilag 11.

Svar fra mandag den 1. april 2019
Erhvervsministeriet har i overensstemmelse med spørgers ønske ydet teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag. Det vurderes imidlertid, at det foreslåede ændringsforslag ikke i tilstrækkelig grad imødegår de udfordringer med en forhøjet risiko for svig, gæld til det offentlige, hyppige tvangsopløsninger, som iværksætterselskabsformen i sin nuværende form er udsat for. Jeg kan således ikke støtte det foreslåede ændringsforslag.

Det bemærkes endvidere, at det ønskede ændringsforslag muligvis ikke lever op til identitetskravet, det vil sige kravet om, at et ændringsforslag til et stillet lovforslag ikke må have en sådan karakter, at en eventuel vedtagelse af forslaget vil stride mod kravet om, at lovforslaget skal gennemgå tre behandlinger i Folketinget, jf. grundlovens § 41, stk. 2. Identitetskravet sætter derfor grænser for, i hvilket omfang et lovforslags identitet kan ændres ved ændringsforslag.

Nedenfor er ønsket om at yde teknisk bistand til at udarbejde et ændringsforslag på de relevante områder imødekommet.

2/4 Ændringsforslag til Forslag til Lov om ændring af selskabsloven og årsregnskabsloven (Afskaffelse af iværksætterselskaber og nedsættelse af minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital) f (…), tiltrådt af (…):

1) Titlen affattes således:

»Forslag Til Lov om ændring af selskabsloven (1-årig suspension af iværksætterselskabsformen og nedsættelse af minimumskrav til anpartsselskabers selskabskapital)«

[Korrektion af lovforslagets titel]

Til § 1 2) r. 2, 3, 6 og 7, udgår.

[Reglerne om iværksætterselskaber bevares]

Til § 2 3) Paragraffen udgår.

[Reglerne om iværksætterselskaber bevares]

Til § 3 4) 3, stk. 2, udgår, og i stedet indsættes:

»Stk.

2.

Iværksætterselskaber kan ikke stiftes i medfør af selskabsloven i en periode på 1 år fra lovens ikrafttræden.

Stk. 3.

Iværksætterselskaber kan ikke dannes som led i en fusion, jf. selskabslovens § 236, 2. pkt., eller spaltning, jf. selskabslovens § 254, stk. 1, i en periode på 1 år fra lovens ikrafttræden.

Stk. 4.

Iværksætterselskaber kan ikke dannes som led i en i en grænseoverskridende fusion, jf. selskabslovens § 271, en grænseoverskridende spaltning, jf. selskabslovens § 291, stk. 1, eller en 3/4 grænseoverskridende flytning af hjemsted, jf. selskabslovens §

318 a, stk. 1, i en periode på 1 år fra lovens ikrafttræden.«

[1-årig suspension af muligheden for stiftelse af iværksætterselskaber]

Til § 4 5) Paragraffen udgår.

[Den foreslåede overgangsordning udgår]

Til § 5 6) Paragraffen udgår.

[Den foreslåede overgangsordning udgår]

Til § 6 7) Paragraffen udgår.

[Den foreslåede overgangsordning udgår]

Til § 7 8) Paragraffen udgår.

[Den foreslåede overgangsordning udgår]

Bemærkninger Til nr. 1-8 Der foreslås, at ændringsforslagene hvorefter iværksætterselskabsformen afskaffes, herunder overgangsperioden for de eksisterende iværksætterselskaber, udgår af L 190. Selskabslovens bestemmelser om iværksætterselskaber skal således forblive uændrede.

I stedet for afskaffelsen af iværksætterselskabsformen, foreslås det, at muligheden for at stifte iværksætterselskaber suspenderes i 1 år fra lovens ikrafttræden. Muligheden for at danne nye iværksætterselskaber som led i en fusion, spaltning, grænseoverskridende fusion, grænseoverskridende spaltning og grænseoverskridende flytning af hjemsted suspenderes ligeledes i 1 år fra lovens ikrafttræden.

4/4 Suspensionen af muligheden for at stifte eller danne iværksætterselskaber skal ske med henblik på at foretage en undersøgelse af andre EU-landes erfaringer, herunder om der f.eks. er sammenhæng mellem kapitalkravets størrelse og eksempelvis iværksætterlyst, skabelse af arbejdspladser, svig, tvangsopløsninger og skatterestancer m.v.
0:000:00