svarer 
Rasmus Jarlov

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, om kommentar til henvendelsen af 27/3-19 fra Afrika Kontakt m.fl., vedrørende lovgivning for transnationale virksomheder på menneskerettighedsområdet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 82, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 27/3-19 fra Afrika Kontakt m.fl., vedrørende lovgivning for transnationale virksomheder på menneskerettighedsområdet, jf. B 82 - bilag 1?

Svar fra torsdag den 25. april 2019
Afrika Kontakt, Colombia Solidaritet, Mellemfolkeligt Samvirke, Mellemamerika Komiteen, NOAH, 3F-Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København og Prosa – Fagforbundet af IT-professionelle har den 27. marts 2019 indsendt en udtalelse vedrørende B 82. De syv organisationer udtrykker støtte til beslutningsforslaget B 82 fremsat af Alternativet, Enhedslisten og SF den 24. januar 2019.

Indledningsvist vil jeg gerne understrege, at det er vigtigt for regeringen, at danske virksomheder arbejder aktivt med deres samfundsansvar og lever op til de internationale CSR-retningslinjer. Danmark har implementeret FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv i relation til danske erhvervsaktiviteter samt tilsluttet sig OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder. Danske virksomheder bør minimere krænkelser og negative indvirkninger på samfundet gennem deres aktiviteter.

Det kan virksomhederne fx gøre ved aktivt at arbejde med nødvendig omhu.

Som jeg bemærkede under første behandlingen af B 82 vurderer regeringen dog ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for at skærpe den eksisterende lovgivning på CSR-området i forhold til en lovpligtig due diligence og indførsel af såkaldte effektive retsmidler. I tilfælde af konkrete overtrædelser af OECD’s retningslinjer er der allerede i dag mulighed for at klage til Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd (MKI), der behandler sager om overtrædelser af OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder.

Regeringen har desuden igangsat en række initiativer, der skal medvirke til at øge virksomhedernes arbejde med samfundsansvar og FN’s Verdensmål, herunder blev Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål nedsat i oktober 2018. Rådet er regeringens platform for dialog og aktiviteter om virksomheders strategiske arbejde med samfundsansvar og FN’s 17 Verdensmål. Rådet er nedsat for en fireårig periode og skal bl.a. give konkrete anbefalinger til regeringen og iværksætte konkrete aktiviteter, der fremmer danske virksomheders arbejde med samfundsansvar og verdensmålene.

Derudover er Danmark per 1. januar 2019 blevet medlem af FN's Menneskerettighedsråd (UNHRC), hvis formål er at fremme og beskytte menneskerettigheder på verdensplan samt at påpege og granske overtrædelser af menneskerettigheder og lave anbefalinger til regeringer.
0:000:00