Finn Sørensen
 svarer 
Inger Støjberg

Finn Sørensen (EL) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg, om ministeren vil kommentere hver enkelt af de elementer i høringssvaret fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som ikke er kommenteret i høringssvaret

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 217, Spørgsmål 2
Vil ministeren kommentere hver enkelt af de elementer i høringssvaret fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som ikke er kommenteret i høringssvaret:

– Fremhævelsen af indsættelsen af en karensperiode for 3 mdr. for oprettelse af IGUforløb på samme virksomhed.

– Opfordringen til, at kommunen ved opslag i danskuddannelsesdatabasen fortsat bør have pligt til at forsyne udlændinge med oplysninger om deltagelse i danskuddannelse.

– Forslaget om at reglerne om tilskud til kost og logi under AMU bør være en henvisning til Undervisningsministeriets regler herom.

– Forslaget om, at nævne trepartsaftalens pkt. i om at IGU-ansatte er omfattet af tilbuddet om danskuddannelse under danskuddannelsesloven bør nævnes.

Svar fra mandag den 15. april 2019
Vil ministeren kommentere hver enkelt af de elementer i høringssvaret fra Fagbevægelsens Hovedorganisation, som ikke er kommenteret i høringssvaret:

- Fremhævelsen af indsættelsen af en karensperiode for 3 mdr. for oprettelse af IGU-forløb på samme virksomhed.

- Opfordringen til, at kommunen ved opslag i danskuddannelsesdatabasen fortsat bør have pligt til at forsyne udlændinge med oplysninger om deltagelse i danskuddannelse.

- Forslaget om at reglerne om tilskud til kost og logi under AMU bør være en henvisning til Undervisningsministeriets regler herom.

- Forslaget om, at nævne trepartsaftalens pkt. i om at IGU-ansatte er omfattet af tilbuddet om danskuddannelse under danskuddannelsesloven bør nævnes.

Svar:

Fastlæggelse af en periode på mindst 3 måneder mellem overgang fra ordinær beskæftigelse til IGU i samme virksomhed præciserer § 5, stk. 1, i den gældende lov om integrationsgrunduddannelse (IGU). I dag fremgår det af bestemmelsen, at en udlænding i ordinær ansættelse på en virksomhed ikke i forlængelse heraf kan deltage i integrationsgrunduddannelse på den samme virksomhed. 3-måneders grænsen svarer til gældende praksis.

Det fremgår af § 8, stk. 3, i lov om integrationsgrunduddannelse (IGU), at udlændingens bopælskommune efter udlændingens anmodning ved opslag i danskundervisningsdatabasen skal afgive oplysninger om udlændingens deltagelse i danskuddannelse. Bestemmelsen foreslås ophævet, da den pågældende facilitet i danskundervisningsdatabasen ikke vurderes tilstrækkelig dækkende som dokumentation for omfanget af undervisningen. Dette er uddybet i bemærkningerne til lovforslaget til § 1, nr. 6. 15. april 2019 Integrationskontor Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2019 - 5632 703656 Det fremgår af pkt. k i trepartsaftalen af 25. februar 2019 mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen om en forlængelse af integrationsgrunduddannelsen (IGU), at parterne er enige om, at den gældende ordning, hvorefter IGUdeltagerne kan få dækket udgifter til kost og logi, indarbejdes i IGU-loven, således at Styrelsen for International Rekruttering og Integration efter ansøgning refunderer udgifter til kost og logi på kursussteder, der er placeret langt væk fra bopælen eller praktikstedet.

Det fremgår af den foreslåede § 10 a, stk. 6, at udlændinge- og integrationsministeren kan fastsætte nærmere regler om administrationen af tilskud til kost og logi i forbindelse med undervisning. Det fremgår endvidere af lovforslagets bemærkninger, at ordningen ” fortsat [vil] tage udgangspunkt i de regler, som undervisningsministeren fastsætter med hjemmel i lov om godtgørelse og tilskud til befordring ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, jf. § 12 i bekendtgørelse nr. 1797 af 27. december 2018 om godtgørelse og tilskud ved deltagelse i erhvervsrettet voksenog efteruddannelse.” Pkt. i i trepartsaftalen af 25. februar 2019 mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen om en forlængelse af integrationsgrunduddannelsen (IGU) om, at IGUansatte er omfattet af tilbuddet om danskuddannelse under danskuddannelsesloven, indgår ikke i lovforslagets bemærkninger, fordi der ikke fastsættes regler om ændringer i retstilstanden vedrørende tilbud om danskuddannelse i lovforslaget.
0:000:00