Signe Munk
 svarer 
Dan Jørgensen

Signe Munk (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorvidt vandselskaberne med den nuværende regulering modtager et ”dobbelt” generelt effektiviseringskrav, og om de til vandselskabernes udmeldte effektiviseringskrav overstiger det identificerede effektiviseringspotentiale på 2,5 mia. kr.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 50, Spørgsmål 1
Hvordan vil ministeren sikre, at det undersøges, om vandselskaberne med den nuværende regulering modtager et ”dobbelt” generelt effektiviseringskrav, og om de til vandselskabernes udmeldte effektiviseringskrav overstiger det identificerede effektiviseringspotentiale på 2,5 mia. kr.?

Svar fra tirsdag den 3. december 2019
Overordnet er den gældende regulering indrettet sådan, at prisudviklingen på vand i videst muligt omfang afspejler et konkurrenceudsat marked.

Forsyningssekretariatet har igangsat en analyse, hvori dette spørgsmål indgår som et delelement. Analysen forventes offentliggjort i 2020 og de foreløbige resultater viser, at der ikke stilles et utilsigtet dobbelt generelt effektiviseringskrav til vandselskaberne.

Det fremgår af den politiske aftale om justeret økonomisk regulering af vandsektoren fra november 2018, at:

”Der er enighed om, at der skal gennemføres markante effektiviseringer i sektoren, og at det samlede effektiviseringspotentiale vurderes til 2,5 mia. kr. i 2025 i forhold til 2014.” Samlet set har Forsyningssekretariatet udmeldt effektiviseringskrav for ca. 1,7 mia. kr. i perioden 2014-2020.
0:000:00