Zenia Stampe
 svarer 
Mogens Jensen

Zenia Stampe (R) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, om initiativ et til at indkalde landbrugets brancheorganisationer med henblik på at få en frivillig aftale

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 15, Spørgsmål 5
Vil ministeren tage initiativ til at indkalde landbrugets brancheorganisationer med henblik på at få en frivillig aftale med dansk landbrug som den, der er indgået med de svenske brancheforeninger, som har ført til, at al Sveriges sojaimport siden 2015 har været certificeret eller økologisk?

Svar fra fredag den 3. januar 2020
soja, de anvender, skal være ansvarligt produceret. Det kan ske gennem anvendelse af en troværdig certificeringsstandard eller gennem en særlig verificeringsmetode, som indeholder en række specifikke krav. I Danmark er der valgt en anden model, der mere ligner det soja-initiativ, der findes i Storbritaninkluderende tilgang med involvering af aktører fra alle led i sojaværdikæden, og samtidig få så mange virksomheder som muligt til at tilslutte sig en vision om ansvarlig og afskovningsfri import af soja.

Miljø- og Fødevareministeriet har deltaget i en soja-arbejdsgruppe under Dansk Initiativ for Etisk Handel siden 2017, hvilket førte til etablering af Dansk Alliance for Ansvarlig Soja i september 2019 (alliancepapir vedlagt). Sojaalliancens vision er, at al soja importeret til Danmark er produceret ansvarligt, herunder produceret lovligt og ikke bidrager til afskovning eller konvertering af anden naturlig vegetation. Visionen dækker således også soja, der anvendes til for eksempel foder til grise, der ender med at blive eksporteret. Miljø- og Fødevareministeriet har tilsluttet sig denne alliance sammen med deltagere fra detailhandlen, fødevarevirksomheder, fagforeninger og NGO’er. Virksomhederne i alliancen har forpligtet sig til at offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig soja, inklusiv tidsplan, senest den 31. marts 2020, der beskriver initiativer, som skal sikre fremdrift mod visionen.

Jeg deltog i det første møde i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja den 4. december 2019, hvor jeg blandt andet opfordrede til, at flere foder- og fødevarevirksomheder tilslutter sig alliancen, samt at der bliver udarbejdet ambitiøse handlingsplaner af de virksomheder, der er en del af alliancen. Miljø- og Fødevareministeriet vil følge udviklingen af medlemsskaren og ambitionsniveauet i handlingsplanerne tæt.

Miljø- og Fødevareministeriet har desuden, som del af Amsterdam-Partnerskabet, medvirket til, at skabe dialog mellem de nationale sojainitiativer i Europa. Der er bl.a. møde mellem disse initiativer i Haag i slutningen af januar 2020, hvor også Miljø- og Fødevareministeriet forventer at deltage.

Mogens Jensen / Jesper Wulff Pedersen
0:000:00