Erling Bonnesen
 svarer 
Mogens Jensen

Erling Bonnesen (V) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, om konkrete praktiske og juridiske konsekvenser for henholdsvis produktionsdyr, kæledyr og dyr som dræbersnegle, hvepse, snegle, orme, myg, larver, hunde, katte, undulater, marsvin, hamster, heste, dyr i zoologiske haver, fisk, skaldyr og øvrige dyr i vand og hav ved at fastslå i loven, at alle dyr er sansende væsener

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 80, Spørgsmål 42
Vil ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål 3 til L 80 redegøre for de konkrete praktiske og juridiske konsekvenser for henholdsvis produktionsdyr, kæledyr og dyr som dræbersnegle, hvepse, snegle, orme, myg, larver, hunde, katte, undulater, marsvin, hamster, heste, dyr i zoologiske haver, fisk, skaldyr og øvrige dyr i vand og hav ved at fastslå i loven, at alle dyr er sansende væsener?

Svar fra tirsdag den 14. januar 2020
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

”Der vurderes ikke at være hverken praktiske eller juridiske konsekvenser for produktionsdyr og selskabsdyr og andre hvirveldyr ved at indsætte ”sansende væsener” i lovforslagets formålsbestemmelse.

Derimod vil det for visse andre dyr som f.eks. dræbersnegle, orme, insekter m.v. kunne have den praktiske konsekvens, at man evt. foranlediges til at tro, at disse dyr er i stand til at opfatte og føle lidelse og smerte, eller at man kan tro at disse dyr ikke er omfattet af loven. For så vidt angår de juridiske konsekvenser med hensyn til disse dyrearter vil lovens bestemmelser imidlertid skulle læses i lyset af lovbemærkningerne. Da det fremgår af lovbemærkningerne, at loven omfatter alle dyr, og hvis ordet ”sansende” i øvrigt defineres bredere, end det at være i stand til at opfatte og føle smerte og lidelse, har det derfor som udgangspunkt ingen juridiske konsekvenser at fastslå i lovens formålsbestemmelse, at alle dyr er sansende væsener.” Mogens Jensen / Hanne Larsen
0:000:00