Zenia Stampe
 svarer 
Mogens Jensen

Zenia Stampe (R) spørger ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, hvilke muligheder der er for at regulere svinebestanden i Danmark ifølge eksisterende lovgivning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 15, Spørgsmål 7
Vil ministeren oplyse, hvilke muligheder der er for at regulere svinebestanden i Danmark ifølge eksisterende lovgivning, hvilke muligheder man har haft i følge tidligere lovgivning, og om det er muligt at tilvejebringe andre muligheder gennem ny lovgivning, f.eks. gennem en egentligt fastsat kvote?

Svar fra fredag den 21. februar 2020
Spørgsmålet forstås således, at det angår muligheden for at begrænse sv inebestanden på nationalt plan, således at der samlet set kun kan produceres et bestemt antal svin i Danmark.

Den gældende husdyrregulering fastsætter krav om forudgående godkende lse eller tilladelse til at etablere, udv ide eller ændre en sv inebedrift. Kommunalbestyrelsen kan alene meddele godke nde lse e lle r tilladelse, hvis en række betingelser er opfyldt, herunder de fastsatte besky t t els es niv e au e r fo r h e nholdsv is ammoniakemission og -deposition samt lugtemissioner. Kommunalbestyrels en s ka l d e r u d ov er fastsætte de v ilkår, der er nødvendige for, at husdyrbruget med det ansøg te ikke ka n ind e b æ r e v æsentlig v irkning på miljøet.

I det omfang en ansøgning ov erholder de gældende regler og beskyttelsesniveauer, skal kommuna lb esty relsen som udgangspunkt meddele godkendelse eller tilladelse. Den gældende regulering ind e h older således ikke hjemmel til at meddele afslag på en ansøgning om sv ineproduktion med det formål a t begrænse den samlede nationale svinebestand.

Tidligere regulering af husdy rområdet svarer overordnet set til ovennævnte gældende regler, id e t v ilkårsfastsættelsen i den konkrete godkendelse eller tilladelse dog i v idere udstrækning v a r u nd e rla g t kommunalbestyrelsens konkrete v urdering. Den tidligere regulering gav dermed heller ikke mulig h e d for at meddele afslag med henblik på at begrænse den samlede nationale sv inebestand.

Folketinget kan ændre husdy rbruglov en i det omfang, at dette sker inden for rammerne af særligt w ww.mf vm.dk Etablering af kv oteordning eller tilsvarende for sv ineproduktion giv er anledning til en række ko m p licerede juridiske og praktiske udfordringer. Det kan derfor ikke på det foreliggende entydigt konklud eres, hv orvidt det v il v ære muligt at fastsætte regler, der har til formål at be g r æ nse s v ine be st a nd e n i Danmark.

Mogens Jensen / Jesper Wulff Pedersen
0:000:00