Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

Jette Gottlieb (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, om personer i virksomhedspraktik og løntilskud, som allerede er på virksomheden

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 213, Spørgsmål 1
Hvilke overvejelser har ministeren gjort sig om personer i virksomhedspraktik og løntilskud, som allerede er på virksomheden? Tænker ministeren, at deres arbejdstid reduceres tilsvarende den procent, som der indgår i arbejdsfordelingen, således at de aktiverede ikke skubber ordinært ansatte ud i fordeling?

Svar fra tirsdag den 8. september 2020
” Hvilke overvejelser har ministeren gjort sig om personer i virksomhedspraktik og løntilskud, som allerede er på virksomheden? Tænker ministeren, at deres arbejdstid reduceres tilsvarende den procent, som der indgår i arbejdsfordelingen, således at de aktiverede ikke skubber ordinært ansatte ud i fordeling?” 8. september 2020 J.nr.

2020-6689 Svar:

Hvis en medarbejder er ansat med løntilskud, og der herefter aftales/indføres arbejdsfordeling i virksomheden, kan ansættelsesforholdet videreføres indtil den aftalte slutdato, vel og mærke med den aftalte arbejdsfordeling. Det skyldes, at medarbejderen i løntilskudsjob er ansat på almindelige overenskomstmæssige vilkår i den afgrænsede og aftalte periode.

Når medarbejderen i løntilskudsjob deltager i en arbejdsfordeling, gælder der samme regler for pågældende som for de ordinært ansatte.

Det bemærkes, at det ikke vil få ydelsesmæssige konsekvenser, hvis dagpengemodtagere afslår at være omfattet af en arbejdsfordeling, og pågældende bliver afskediget af arbejdsgiveren.

Hvis en person allerede er i virksomhedspraktik på en virksomhed, hvor der etableres arbejdsfordeling, vil personen ikke indgå i arbejdsfordelingen, da personen ikke er ansat i virksomheden.

Jobcenteret bør dog overveje, om de nye omstændigheder giver anledning til en revision af et tilbud om såvel ansættelse med løntilskud og tilbud om virksomhedspraktik, herunder særligt om formålet med ansættelsen eller praktikken stadig kan opfyldes ved et fortsat forløb hos en virksomhed med arbejdsfordeling. Hvis jobcenteret vurderer, at formålet med forløbet ikke vil kunne opfyldes, skal det ophøre.

Det bemærkes i øvrigt, at der i bekendtgørelsen om en aktiv beskæftigelsesindsats allerede er fastsat regler om, at en person ikke kan ansættes med løntilskud hos arbejdsgivere, hvor der er etableret eller aftalt arbejdsfordelingsordninger.

Som følge af de foreslåede regler om indførelse af en midlertidig arbejdsfordeling har jeg besluttet, at der indføres en tilsvarende permanent regel for virksomhedspraktik.

Bekendtgørelsen ændres således, at der ikke kan etableres virksomhedspraktik hos en arbejdsgiver, hvor der er etableret eller aftalt arbejdsfordelingsordninger.

Dermed sikrer vi os, at iværksættelse af løntilskud og virksomhedspraktik ikke fortrænger ordinært arbejde i forbindelse med en arbejdsfordeling.
0:000:00