Rune Lund (EL) spørger finansministeren, Nicolai Wammen, om Danmarks Statistiks opgørelse af væksten i det reale offentlige forbrug i første halvår af 2020
Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.
Skønnet for det offentlige forbrug i 2020 udarbejdes på baggrund af de offentlige budgetter for 2020, herunder finansloven for 2020 samt økonomiaftalerne med kommuner og regioner for 2020. Skønnet justeres løbende i forbindelse med udgivelserne af Økonomisk Redegørelse som følge af nye oplysninger, fx nye politiske aftaler, de statslige udgiftsopfølgninger mv. Der skønnes udelukkende over det offentlige forbrug på årsbasis.
Det bemærkes, at opgørelsen af det offentlige forbrug i 1. og 2. kvartal 2020 påvirkes negativt af hjemsendte offentlige medarbejdere, der for nogles vedkommende antages ikke at kunne udføre deres opgaver hjemmefra (eller ikke i fuldt omfang).
Den tekniske korrektion følger Eurostats retningslinjer for den nationalregnskabsmæssige håndtering af hjemsendte offentlige medarbejdere. Der er ligeledes korrigeret i Finansministeriets skøn for det offentlige forbrug i 2020, jf. s. 153 i Økonomisk Redegørelse, august 2020.
Der udbetales løn under hjemsendelsen, så den tekniske korrektion indebærer ikke i sig selv lavere udgifter. De nominelle offentlige forbrugsudgifter er 2. kvartal steget med 0,8 pct. i Danmarks Statistiks opgørelse (svarende til omtrent 1,1 m kr.), men den kvartalsvise realvækst er opgjort til -1,7 pct. (sæsonkorrigeret fra kvartal til kvartal), hvilket som nævnt skal ses i lyset af hjemsendelserne. Det bemærkes desuden, at Danmarks Statistik angiver, at der er særlig stor usikkerhed forbundet med offentliggørelsen af nationalregnskabet for 2. kvartal 2020 som følge af COVID-19.
Den negative tekniske korrektion af realvæksten i det offentlige forbrug i 2020 som følge af hjemsendte medarbejdere vil alt andet lige trække op i realvæksten fra 2020 til 2021.