Torsten Schack Pedersen
 svarer 
Simon Kollerup

Torsten Schack Pedersen (V) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om såvel dommere som embedsmænd, der skal virke helt uafhængig af politisk og anden uvedkommende indflydelse, ofte tillægges et ansættelsesværn

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 116, Spørgsmål 11
Kan ministeren bekræfte, at såvel dommere som embedsmænd, der skal virke helt uafhængig af politisk og anden uvedkommende indflydelse, ofte tillægges et ansættelsesværn?

Svar fra mandag den 25. januar 2021
Jeg kan oplyse, dommeres uafhængighed er beskyttet af grundlovens § 64, og dommere kan kun afsættes ved dom.

Der gælder ikke samme beskyttelse for embedsmænd. Der findes stillinger, der er omfattet af en lovfastsat uafhængighed, bl.a. stillingen som rigsstatistiker. Der findes endvidere opgaver, som er beskyttede af en lovfastsat uafhængighed.

Afslutningsvis vil jeg bemærke, at for Konkurrencerådet og Konkurrenceog Forbrugerstyrelsen gælder det efter konkurrenceloven, at de som konkurrencemyndighed er uafhængige af Erhvervsministeren i alle opgaver i relation til håndhævelse for konkurrenceloven og de opgaver, de er tillagt i medfør af denne. Et andet eksempel herpå er Finanstilsynet, hvor de samme regler gælder.

Disse embedsmænd er som alle andre embedsmænd beskyttet mod afsked af usaglige årsager af dansk rets almindelige regler, herunder forvaltningsloven.

0:000:00