Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om habilitetsproblem, hvis lovforslaget vedtages uændret

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 65, Spørgsmål 15
Hvad er ministerens holdning til – som det også fremhæves af rekonstruktionsadvokat Pernille Bigaard – at der, hvis lovforslaget vedtages uændret, i rekonstruktionen lovligt kan udføres opgaver for rekonstruktionsadvokaten af f.eks. regnskabskonsulenter med tæt tilknytning til den virksomhed, der er i rekonstruktion, herunder forholde sig til om der er tale om et habilitetsproblem, og hvad ministeren vil gøre for at undgå, at sådanne habilitetsproblemer opstår? Der henvises til L 65 - bilag 5.

Svar fra tirsdag den 9. februar 2021
Formålet med konkurslovens regler om rekonstruktionsbehandling er at øge mulighederne for, at virksomheder, der er insolvente, men forventes at være levedygtige på længere sigt, rekonstrueres og videreføres fremfor at gå konkurs og lukke.

For at sikre behørig hensyntagen til fordringshavernes interesser sker rekonstruktionsbehandling ved skifteretten efter en række nærmere regler.

Det er som udgangspunkt rekonstruktøren, der sammen med virksomhedens ledelse vil være den drivende kraft i at søge virksomheden rekonstrueret.

Virksomhedens ledelse og andre personer, der har tilknytning til virksomheden, spiller således en central rolle, når virksomheden søges rekonstrueret. Dette er helt naturligt og giver ikke som sådan anledning til habilitetsovervejelser, selv om de pågældende i sagens natur ikke er uafhængige eller uvildige i forhold til, hvordan virksomheden hidtil har været drevet, og hvad der eventuelt er årsagen til, at virksomheden nu er insolvent.

Efter de gældende regler er det samtidig sådan, at der i alle rekonstruktioner obligatorisk skal medvirke en regnskabskyndig tillidsmand, som skal være uafhængig af virksomheden. Dette bidrager til en yderligere sikring af, at et rekonstruktionsforslag bygger på korrekte oplysninger og vurderes at være holdbart.

Med lovforslaget foreslås det at lempe dette krav, således at det fremover skal være op til rekonstruktionens parter – dvs. skyldneren, rekonstruktøren Side 2/3 og fordringshaverne – at beslutte, om der skal medvirke en regnskabskyndig tillidsmand. Formålet hermed at afpasse brugen af regnskabskyndig tillidsmand efter, hvad der konkret er behov for i den enkelte sag, med henblik på, at flere virksomheder i praksis vil kunne blive rekonstrueret.

Side 3/
0:000:00