Pia Kjærsgaard
 svarer 
Rasmus Prehn

Pia Kjærsgaard (DF) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, om teknisk bistand til et ændringsforslag, som indfører en obligatorisk mærkningsordning for katte med et synligt mærke

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 138, Spørgsmål 1
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag med bemærkninger, som indfører en obligatorisk mærkningsordning for katte med et synligt mærke? Som for hunde skal pligten til at mærke og registrere katten påhvile besidderen, og overtrædelse af pligten sanktioneres med bøde i de tilfælde hvor en katteejer antræffes med en umærket kat.

Det er ikke hensigten med forslaget, at politiet skal iværksætte efterforskning af, hvem en ejer til en umærket kat kan være med det formål at udstede en bøde, idet ejerretten jo bortfalder i det øjeblik den umærkede optages, hvorfor der i sådanne tilfælde ikke er anledning til at udstede en bøde. Er en kat synligt mærket, kan internatet kontakte ejeren uden politiets mellemkomst. Er katten ikke synligt mærket kan internatet med de i L138 foreslåede ændringer af fremlysningsreglerne videreformidle den. Ændringsforslaget vil aflaste internaterne for en stor opgave med at finde nye hjem til umærkede katte, fordi ændringsforslaget vil reducere antallet af umærkede katte.

Svar fra fredag den 9. april 2021
Vedlagt er som ønsket udkast til et ændringsforslag med bemærkninger, som indfører en obligatorisk mærkningsordning for katte med et synligt mærke.

Jeg finder det ikke hensigtsmæssigt, at lovforslaget ændres som foreslået.

Jeg finder på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at indføre en egentlig mærkningspligt, da jeg fortsat vurderer, at regler om en obligatorisk ordning vil være meget svære at håndhæve, og en sådan lovgivning må derfor i realiteten anses som værende stort set frivillig, hvilket ikke adskiller sig væsentligt fra den incitamentsbaseret ordning, som påtænkes gennemført med det fremsatte lovforslag. Jeg henviser i øvrigt til mine bemærkninger til spørgsmålet under 1. behandlingen af lovforslaget.

Jeg vil foretrække, at man afventer resultatet af evalueringen af den ordning, som foreslås med lovforslaget, inden der tages stilling til behovet for eventuelle nye regler om obligatorisk mærkning og registrering af katte.

Derudover er der katte, der bliver chip-mærket, og et krav om synlig mærkning forekommer af den grund også uhensigtsmæssigt.

Jeg kan af ovennævnte grunde ikke støtte ændringsforslaget.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • Rasmus Prehn / Paolo Drostby
0:000:00