Søren Bo Søndergaard
 svarer 
Jeppe Kofod

Søren Søndergaard (EL) spørger udenrigsministeren, Jeppe Kofod, at regeringen bedes anmode Kommissionen om en udtalelse om, hvorvidt EU's værdigrundlag er udtrykt i artikel 2 og/eller hvor det fremgår af traktatgrundlaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 266, Spørgsmål 1
Regeringen bedes anmode EU-Kommissionen om en udtalelse om, hvorvidt EU’s værdigrundlag er udtrykt i artikel 2, og/eller hvor det fremgår af traktatgrundlaget?

Svar fra onsdag den 12. maj 2021
Jeg kan bekræfte, at EU’s værdigrundlag fremgår af artikel 2 i Traktaten om den Europæiske Union (TEU). Ordlyden af denne bestemmelse understreger, at Unionen bygger på de værdier, bestemmelsen nævner, og at disse udgør medlemsstaternes fælles værdigrundlag.

EU-Domstolen har i sin retspraksis også bekræftet, at artikel 2 udgør Unionens fællesværdigrundlag, blandt andet i sagen C-619/18, Kommissionen mod Polen, præmis 42, hvor det understreges, at det er en grundlæggende præmis for EU-retten, at enhver medlemsstat deler disse værdier med samtlige andre medlemsstater.

I den forbindelse kan det også nævnes, at det i artikel 49 TEU om optagelse i Unionen er forudsat, at ansøgende tredjestater skal respektere de værdier, som er nævnet i artikel 2 TEU, hvilket understreger deres status som fælles værdigrundlag.

Disse værdier kommer til udtryk flere steder i traktaterne og ikke mindst i EU’s charter om grundlæggende rettigheder, hvor værdierne bliver udmøntet og konkretiseret af relevante bestemmelser.

2 EU-Domstolen anvender også artikel 2 TEU som et fortolkningsbidrag i sin retspraksis, når den fortolker EU-retten. Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af EUU B 266 spørgsmål 4, hvor jeg redegør nærmere for artikel 2 TEU.
0:000:00