svarer 
Jeppe Bruus

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om kommentar til henvendelsen af 5/5-22 fra Huuray A/S om foretræde vedrørende problemstillingen ved den nuværende lovgivning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 155, Spørgsmål 6
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. maj 2022 fra Huuray A/S om foretræde vedrørende problemstillingen ved den nuværende lovgivning, jf. B 155 - bilag 5.

Svar fra tirsdag den 10. maj 2022
Huurray A/S anfører i henvendelsen bl.a., at den nuværende lovgivning og praksis umuliggør dansk erhvervslivs muligheder for at støtte indenrigsdetailhandel i form af årlige personalegaver, og det fremhæves, at B 155-forslaget muligvis ville kunne medføre, at medarbejderne ville bruge flere penge i butikken, hvilket ville give øget moms- og skatteprovenu.

Kommentar Det skatteretlige udgangspunkt er, at enhver indtægt modtaget fra en arbejdsgiver er skattepligtig for den ansatte. De generelle regler for beskatning af personalegoder har til formål at beskatte vederlag i kontanter og naturalier ens. Der er dog undtagelser fra dette udgangspunkt. Mindre personalegoder, herunder julegaver, i form af naturalier beskattes eksempelvis kun, hvis den samlede værdi af disse personalegoder overstiger et samlet beløb på 1.200 kr. i 2022.

Gavekort med en bred anvendelsesmulighed kan sidestilles med kontanter. Derfor vil ansatte, der får foræret et gavekort fra deres arbejdsgiver, som udgangspunkt være skattepligtige af gavekortet, uanset værdien af gavekortet. I nogle situationer kan gavekortet dog være et skattefrit naturaliegode for medarbejderen, fx hvis gavekortet udelukkende kan anvendes til nærmere specificerede goder, og gavekortet ikke kan ombyttes til kontanter.

Om et gavekort kan anses for et naturaliegode - og dermed kan omfattes af bagatelgrænsen for mindre personalegoder - afgøres efter en konkret vurdering.

Reglerne om beskatning af gavekort er således i tråd med formålet med de generelle regler for beskatning af personalegoder om at beskatte vederlag i kontanter og naturalier ens.

Det er muligt for virksomheder at støtte lokale forretninger uden at ændre de generelle regler for beskatning af personalegoder, der som nævnt har til formål at beskatte vederlag i kontanter og naturalier ens. Virksomhederne kan fx støtte omsætningen i lokale forretninger i forbindelse med aktiviteter og indkøb som led i virksomhedens drift. Det er også muligt i et vist omfang at forære naturalier, som er købt i de lokale forretninger, til medarbejderne uden beskatning. Jeg mener således ikke, at der er behov for at lovgive om ændrede regler for beskatning af personalegoder.

Afslutningsvis bemærkes, at et eventuelt øget forbrug (ud over selve gavekortet) ikke vil føre til øget moms- og afgiftsprovenu, da det blot vil fortrænge andet moms- og afgiftsbelagt forbrug fra en butik til en anden.

0:000:00