Debat

Tænketank: Mænd skal have hjælp til at opnå deres ret

Svend Aage Madsen Formand for Tænketanken VM - Viden om Mænd

DEBAT: Barselsorlov engagerer fædre i deres børn, til stor glæde for både børn og familie. Det skal samfundet være med til at understøtte, mener Svend Aage Madsen, formand for Tænketanken VM - Viden om Mænd.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Aage Madsen
Formand for Tænketanken VM - – Viden om Mænd

Fakta
Fra 28. august og en måned frem handler Socialdebatten om ligestilling.

Socialdebatten på Altinget : social har til formål at fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget : social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for det sociale område.

Læs mere om debatten her.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected]


Hver gang nogen vil gøre noget specifikt i forhold til ligestilling, lyder det, at man ikke skal bruge tvang, at man ikke skal blande sig i folks liv, at det er et angreb på friheden, at familierne selv må finde ud af det osv. Det gælder alt fra kvoter og mænds barselsorlov til særlige sundhedstilbud til udsatte mænd.

Vi ved, at mange børn har savnet og savner mere kontakt med deres fædre. Det er det, mændene har brug for en hjælpende hånd til at lave om på. 

Svend Aage Madsen
Formand for Tænketanken VM – Viden om Mænd

Men det er med ligestilling som med alle andre forhold, hvor vi gerne vil bryde med strukturelle, kulturelle, økonomiske eller moralske barrierer for frihed, lighed og fremskridt, at der kan være behov for at give en hjælpende hånd med på vejen.

Det gælder for eksempel stavnsbåndets ophævelse, indførelsen af undervisningspligt, fjernelse af revselsesretten, fri abort, ligelønsprincippet og ytringsfriheden. Alle disse ting repræsenterer udviklinger, som samfundet har sat på sporet i den retning, et flertal ønsker det. Det er det, vi har samfundet til: at give en hjælpende hånd til bestemte udviklingsretninger.

Helst skal det gøres, så der stadig er så meget valgfrihed som muligt, samtidig med at der opnås de resultater, som flertallet ønsker. Derfor må og skal mænds ret til barsel op til diskussion igen!

Barselsorlov engagerer mændene
Det kan da for pokker ikke være forbigået opmærksomheden hos alle modstanderne af at give fædre ret til for eksempel tre måneders barselsorlov, at der er sket en kæmpe forandring i forældreskabet, hvor mange fædre vil være så meget på banen som muligt i forhold til deres børn, og hvor børn har stor glæde af det. Det skal samfundet give en hjælpende hånd til for at understøtte.

Vi ved, at mange børn har savnet og savner mere kontakt med deres fædre. Det er det, mændene har brug for en hjælpende hånd til at lave om på. Vi ved også, at rigtig mange mænd, når de ser tilbage på deres liv, fortryder, at de ikke var mere sammen med deres børn, men kom sent hjem og lod arbejdet fylde alt for meget. Den fortrydelse kan vi hjælpe dem til at undgå.

Vi ved også, at familier, hvor fædrene har barselsorlov, har færre skilsmisser, og at mænd, der engagerer sig i forældreskabet, har bedre fysisk og mental sundhed. Hvad kan der dog være galt i at hjælpe til i den retning.

Man kan også spørge modstanderne: Ligger al frihed i Sverige i ruiner, fordi fædrene dér har ret til 9 ugers barselsorlov? Eller i Norge, hvor fædrene har 10 uger? Eller i Island, hvor fædrene har 12 uger? Hvordan kan modstanderne i både regering og opposition mene, at det vil være skadeligt at give den hjælpende hånd til fædre, børn og familier?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Svend Aage Madsen

Forskningsleder, Rigshospitalet, formand, Forum for Mænds Sundhed
cand.psych. (Aarhus Uni. 1981), ph.d. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00