DF kræver PET's sprogmanual tilbagekaldt

KORT NYT: Dansk Folkeparti kræver af justitsminister Brian Mikkelsen (K), at han tilbagekalder den sprogmanual, Politiets Efterretningstjeneste har udsendt.
Rasmus Nielsen

Presset stiger for at få Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at tilbagekalde en vejledning i, hvordan man sprogligt omtaler terror og terrorisme.

Først var det de tre fremtrædende Venstre-ministre Søren Gade, Karen Jespersen og Bertal Haarder, der tog afstand fra sprogvejledningen. Og nu siger formanden for Folketingets Retsudvalg, Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup, at justitsminister Brian Mikkelsen simpelthen må trække vejledningen tilbage (se formulering af §20-spørgsmål nederst).

"Ideen er dødfødt. Ingen vil jo åbenbart rette sig efter vejledningen. Dansk Folkeparti vil heller ikke. Jeg vil nu i et spørgsmål til justitsministeren bede ham sørge for, at PET trækker vejledningen tilbage," siger Peter Skaarup til Altinget.dk & TV 2|Politik.

Stigmatisering af muslimer
PET frygter i sin sprogvejledning fra august, at det kan "stigmatisere muslimer", når terror fra f.eks. Al Qaeda bliver betegnet som islamistisk, og PET har anbefalet, at "man altid overvejer i hvor høj grad det bidrager til sammenhængen at bruge religiøst afledte termer til beskrivelsen af terror (f.eks. islamistisk)".

Peter Skaarup er helt uenig i tankegangen:

"For at bekæmpe sin fjende skal man erkende, hvem fjenden er. Det var fordelen under den kolde krig. Østlandene var fjenden. I dag er det islamismen og dermed terrorismen. I et land med ytringsfrihed er der sprogligt højt til loftet - og det er farligt, når PET forsøger at lægge loft på debatten," siger altså Peter Skaarup.

Han henviser til, at det britiske politik efter terrorhandlingerne i London indskærpede, at de ansvarlige kun måtte omtales som "bombemænd". Men ved at fortrænge, at der var tale om islamister, glemmer man også, hvem ens fjende er, mener formanden for Folketingets Retsudvalg.

Dokumentation
Peter Skaarups § 20-spørgsmål til justitsminister Brian Mikkelsen (K):

Hvad er ministeren holdning til, at tre ministre (forsvarsminister Søren Gade, velfærdsminister Karen Jespersen og undervisningsminister Bertel Haarder) ikke har til hensigt at følge PET's anbefalinger om korrekt sprogbrug i terrorbekæmpelse; er ministeren enig med de tre ministres holdning, og vil ministeren tage initiativ til at bede PET om at fjerne vejledningen fra PETs hjemmeside som en konsekvens af, at medlemmer af landets regering ikke finder vejledningen anvendelig?  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF, gruppeformand (DD)
Student (Aarhus Katedralskole 1982)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00