Nu kan Karen Jespersen bevise sit værd

SAMRÅD: Kun tre uger efter, at Claus Hjort Frederiksen (V) var til samråd om gravide kvinders retsstilling, er det nu Karen Jespersens (V) tur. Spørgsmålsstilleren er igen Pernille Vigsø Bagge (SF), der håber, at ligestillingsministeren er mere progressiv.
Pernille Vigsø Bagge (SF) vil have ligestillingsministeren til at beskytte gravide og kvinder på barsel bedre.
Pernille Vigsø Bagge (SF) vil have ligestillingsministeren til at beskytte gravide og kvinder på barsel bedre.

Jeg vil håbe, at hun har en lidt mere progressiv tilgang til det og har nogle bud på, hvordan man kan forhindre, at fyringerne fortsætter.

Pernille Vigsø Bagge
Ligestillingsordfører, SF
SF's ligestillingsordfører Pernille Vigsø Bagge mener ikke, at gravide og kvinder på barsel er sikret nok mod afskedigelse. Derfor kalder hun nu for anden gang på tre uger en minister i samråd for at høre, hvilke initiativer regeringen vil tage, der skal sikre kvinderne bedre.

"Jeg forventer, at ligestillingsministeren har en holdning til det problem, at der stadigvæk forekommer fyringer af gravide og kvinder på barsel til trods for, at det rent faktisk er ulovligt ifølge ligestillingsloven," siger hun.

Lovovertrædelser skal sanktioneres
Da Arbejdsmarkedsudvalget den 10. marts kaldte beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om samme problemstilling, afviste han, at gravide kvinder skal sikres yderligere. Han mente, at lovgivningen er knivskarp, og at den er tilstrækkelig, da der ikke er noget loft over strafferammen (se artikel).

Det fik Pernille Vigsø Bagge til at kalde beskæftigelsesministerens argumenter for latterlige og platte. Hun håber nu, at hun kan få Karen Jespersen til at leve op til sit ansvar som ligestillingsminister og få gjort noget ved problemet.

"Jeg vil håbe, at hun har en lidt mere progressiv tilgang til det og har nogle bud på, hvordan man kan forhindre, at fyringerne fortsætter. Det er jo en klar lovovertrædelse, og så skal der da også være nogle sanktioner, der batter."

Begrænsede forventninger

Pernille Vigsø Bagge er overbevist om, at bødestraf til de virksomheder, der fyrer gravide og kvinder på barsel, er et effektivt middel, og at man derfor skal lytte til HK's anbefalinger om at sætte strafbeløbet op.

Hun har dog kun begrænsede forhåbninger til, at Karen Jespersen får styr på lovovertrædelserne og minder om, at Karen Jespersen er den svageste ligestillingsminister, Danmark nogensinde har haft. Derfor frygter Pernille Vigsø Bagge, at samrådet kan ende med samme resultat som sidste gang.

"Det står klart, at den regering til enhver tid vil tage arbejdsgivernes parti og undskylde enhver form for uregelmæssigheder - sådan er det."

0:000:00