Uddannelse kan være vejen ud af kriminalitet

FÆNGSLER: Uddannelsestilbuddene skal være bedre i de danske fængsler, for det vil forbedre resocialiseringen, foreslår NGO. God idé, for behovet er der, mener ekspert.
Næsten halvdelen af de indsatte i danske fængsler har ingen uddannelse efter folkeskolen.
Næsten halvdelen af de indsatte i danske fængsler har ingen uddannelse efter folkeskolen.Foto: www.colourbox.com
Marie Dissing Sandahl
Fakta
Erhvervsrettede uddannelser efterspørges af 30 % af alle indsatte - og af 40 % af de yngste indsatte.

Næsten halvdelen af de indsatte har ingen uddannelse efter folkeskolen.

Blandt de yngste har 20 % ikke færdiggjort folkeskolen.

Giv de indsatte en uddannelse for at forhindre tilbagefald til nye kriminalitet, mener Kate Maria Vinther fra foreningen Indsigt, der er en ikke-politisk organisation, der arbejder for at forbedre indsattes uddannelsesmuligheder. Og hun er klar med en model for, hvordan et fængsel kan indrettes, så uddannelse kan gå hånd i hånd med afsoning af straffen.

Kate Maria Vinther har selv tidligere afsonet en lang straf, og imens tog hun en uddannelse og kender derfor til vilkårene for hverdagen som indsat under uddannelse. I dag, som formand for Indsigt, er hun ikke i tvivl om, hvad der skal ændres.

"Det vigtigste er at adskille sikkerhed og resocialisering. Mit forslag er at lægge resocialiseringsarbejdet hos NGO'erne og de mange foreninger, der allerede arbejder i fængslerne i dag. Sikkerheden skal Kriminalforsorgen stå for, for det er de rigtig gode til og bruger allerede flest ressourcer på det i dag," siger hun.

Ifølge loven står Kriminalforsorgen for at gennemføre straffen, så der både tages hensyn til sikkerhed og til at hjælpe den indsatte til et liv uden kriminalitet. Og det er ikke tilfældet i dag, hvor Kriminalforsorgen prioriterer sikkerhed over resocialisering, mener Kate Maria Vinther.

Dokumentation

§ 3. i Straffuldbyrdelsesloven:

Fuldbyrdelse af en straf skal ske med fornøden hensyntagen såvel til straffens gennemførelse som til behovet for at hjælpe eller påvirke den dømte til at leve en kriminalitetsfri tilværelse.


0:000:00