Socialrådgivere: Politikernes bud er useriøse

STIGNING: Det er useriøst, at politikerne ikke kender årsagen til et øget antal unge førtidspensionister, mener Bettina Post. Ankestyrelsens opgørelsesmetode er utilstrækkelig, lyder kritikken.
Stigningen i antallet af unge på førtidspension skyldes også den aktive beskæftigelsespolitik, og at de ikke har fået den rette behandling tidligt nok, mener Bettina Post.
Stigningen i antallet af unge på førtidspension skyldes også den aktive beskæftigelsespolitik, og at de ikke har fået den rette behandling tidligt nok, mener Bettina Post.
Marie Dissing Sandahl

Når sagsbehandleren går i gang med udredningen af arbejdsevnen, så er helbredet - altså diagnosen - kun en tolvtedel af problemstillingen. Der er elleve andre elementer, der skal undersøges grundigt for at belyse personens baggrund og ressourcer. Men Ankestyrelsen har stadig et system, hvor de registrerer ud fra hoveddiagnosen.

Bettina Post
Formand for Dansk Socialrådgiverforening
Useriøst og pinligt. Sådan lyder det fra formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, efter at tre ordførere kom med bud på, hvorfor flere unge får førtidspension. 

"Det er uhørt, at Knud Kristensen gætter på, at det er fordi, de er på euforiserende stoffer. Manden er formand for Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, og alligevel slynger han sådan en dom ud og mener, det er forældrene, der skal få de unge til at stoppe med at eksperimentere med stoffer," siger hun og kalder udtalelserne pinlige.

Stigningen skyldes helt andre årsager, mener hun.

"Det er et kendt faktum, at mange yngre har det så psykisk dårligt, at de er nødt til at søge førtidspension, fordi de ikke kan leve op til den meget aktive arbejdsmarkedspolitik. Men også fordi de har været psykisk syge, siden de var børn, og vi ikke har et system, der tager sig ordentligt af den gruppe. Det er hovedårsagen til, at vi ser den udvikling, vi ser i dag," siger Bettina Post og fortsætter:

0:000:00