Regeringen åbner op for tvang

NARKO: Regeringen optrapper kampen mod stofmisbrug og gør det i ny handlingsplan klart, at øget brug af tvang kan komme på tale. Eksperterne er delte i spørgsmålet.
Foto: www.colourbox.com
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Fakta
Fakta:
Antallet af narkotikarelaterede dødsfald er efter at være faldet over en årrække nu steget fra 239 i 2008 til 276 i 2009.

Det skønnede antal stofmisbrugere er steget fra 28.000 til 33.000 fra 2005 til 2009.

Handlingsplanen mod narkomisbrug har 4 overordnede udgangspunkter:

Forebyggelse og tidlig indsats
Behandling
Skadesreduktion
Kontrol og retshåndhævelse

"Kampen mod narko II" indeholder 19 konkrete initiativer til i alt 130 mio. kr.

Socialminister Benedikte Kiær (K), justitsminister Lars Barfoed (K) og indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) præsenterede onsdag den 6. oktober en ny handlingsplan mod stofmisbrug.

Med handlingsplanen åbner regeringen op for brug af tvang i forhold til behandling af stofmisbrugere, unge misbrugere og forældre med misbrugsproblemer.

Kampen mod narko II indeholder 19 konkrete initiativer til i alt 130 millioner kroner.

Dokumentation
De 19 initiativer fra Kampen mod narko II

Brug af tvang i behandling
Gravide misbrugere skal tilbydes at indgå en kontrakt, som giver mulighed for at tilbageholde dem under behandlingsforløbet, mens andre stofmisbrugere kan tilbydes en sådan kontrakt. Regeringen vil se på andre landes erfaringer med tvangstilbageholdelse og tvangsbehandling og vurdere om disse ordninger vil passe ind i en dansk sammenhængen. Regeringen vil have ret til, at kræve fysisk bevis på, om man er stofmisbruger, hvis man tidligere har haft et stofmisbrug.

Kombination af kokain- og hashmisbrugsbehandling/alkoholbehandling
Regeringen vil udvikle behandlingsmodeller, der kombinere behandling af kokainmisbrug med behandling af hashmisbrug og alkoholmisbrug, og skal stilles til rådighed for kommunerne, så de kan blive inspireret herfra. Der afsættes i alt 8 mio. kr. i 2011-2014 til intiativet.

Uddannelsestilbud på stofmisbrugsområdet
Regeringen vil iværksætte et uddannelsestilbud i 2010-2013 til stofmisbrugere, der er under behandling. Tilbudet skal give et solid fundament for arbejdedt med stofmisbrugere. Der afsættes i alt 6 mio. kr. i 2010-2013 til intiativet.

Undersøgelse om de social marginaliserede med kaotisk blandingsmisbrug
Regeringen vil lave en undersøgelse af kokainmisbrugets omfang hos socialt marginaliserede personer med kaotisk blandingsmisbrug. Det skal undersøges hvilke problemer der gør sig gældende og afdække risikogrupper. Der afsættes i alt 1 mio. kr. i 2011 til undersøgelsen.

Øget informationsindsats om borgerne med dobbeltdiagnoser
Regeringen vil øge vidensniveauet hos fagfolk, der arbejder med mennesker med en dobbeltdiagnose. Der skal udarbejdes informationsmateriale, hvor ansvarsfordelingen mellem de forskellige sektorer sikres. Der afsættes i alt 0,5 mio. kr. i 2011 til initiativet.

Udvikling af modelprojektor med fokus på screening og udredning af stofmisbrugere med psykiske lidelser
Regeringen vil udvikle modelprojekter, der kvalificerer screenings- og udredningspraksis af dobbeltbelastede brugere i misbrugsbehandlingen. Der skal kordineres samarbejde mellem misbrugsbehandlingen og behandlingspsykiatrien. Der afsættes i alt 14 mio. kr. i 2011-2014 til initiativet.

Heroinordinationsordningen
Med udgangspunkt i den statusredegørelse, som Sundhedsstyrelsen afgiver med udgangen af 2011, vil regeringen overveje det eventuelle behov og muligheder for justering af retningslinjer for behandling.

Kvalitetssikring af den sundhedsfaglige kokainbehandling
Regeringen vil udarbejde en vejledning, som kan tjene som et praktisk værktøj for lægers og sygeplejeskers håndtering af sundhedsfaglige problemstillinger, der knyttes til kokain og andre centralstimulerende stoffer. Der afsættes i alt 1 mio. kr. i 2011 til intiativet.

Kompetenceudvikling mht. socialt marginaliserede med kaotisk blandingsmisbrug:
Intiativet hænger tæt sammen med uddannelsestilbudet på stofmisbrugområdet. Regeringen vil udvikle koncepter til at varetage koordinations- og vejledningsopgaver samt tilrettelægge en helhedorienteret indsats.

Opfølgning på kommunernes lægelige stofmisbrugsbehandling:
Sundhedsstyrelsen vil fra 2011 inviterer kommunerne til en årlig gennemgang af status for behandlingsindsatsen.

Ny fælles klagevejledning
Regeringen vil tydeliggøre mulighederne for at kunne klage over den sundhedsfaglige og socialfaglige stofmisbrugsbehandling udarbejdedt af en klagevejledning til stofmisbrugere.

Samordning af registrerings- og indberetningsordninger
Kommunerne skal have adgang til registrerings- og indberetningsordninger, hvilket kan give grundlag for en bedre komunal styring.

Yderligere misbrugsbehandlinger af indsatte
Regeringen vil søge tilslutning til, at der med statuspuljeaftalen for 2011 afsættes varig finansering til at styrke indsatsen i fængslerne. Efterbehandlingsindsatsen vil blive styrket og et midlertidigt afgiftningstilbud vil blive gjort permanent. Der vi blive tilbudt behandling til alle indsatte i fængsler og arresthuse. Samlet set foreslås der afsat 26,4 mio. kr. i 2011-2014.

Forsøg med sundhedsrum
Regeringen vil oprette en pulje, der skal gå til forsøg med sundhedsrum. Sundhedsrummene vil tilbyde sundhedsfaglighjælp og et værested til stofmisbrugerne, men selvsagt uden adgang til at indtage ulovlige erhvervede stoffer. Der afsættes a alt 30 mio. kr. i 2011 til puljen.

Nyt modelkommuneprojekt som opfølgning på "Narkoen ud af byen"
Regeringen vil oprette et nyt treårigt modelkommuneprojekt, der skal bidrage til at videreudvikle og understøtte forebyggelsesarbejded i kommunerne særligt i forhold til unge i alderen 16-25 år. Der vil i alt afsættes 24 mio. kr. i 2011 til projektet.

God ungebehandling
Regeringen vil udbrede principper for god behandling/ god hjælp til unge stofmisbrugere til kommunerne. Der vil i alt afsættes 1 mio. kr. i 2011 til intiativet.

Nyt internet baseret informations- og rådgivningstilbud til unge
Regeringen vil oprette et landsdækkende internetbaseret informations- og rådgivningstilbud kombineret med sms-tjeneste til forbyggelse og behandling af unge stofmisbrugere. Der afsættes i alt 6 mio. kr. i 2010-2013 til intiativet.

Forsøg med udgående indsatser til unge med misbrugsproblemer
Regeringen vil lave en pulje til forsøg med udgående indsatser på ungdomsuddannelserne. Stofmisbrugerne vil få mulighed for, at få tilgængelig hjælp med uddannelse under misbrugsbehandlingen. Der afsættes i alt 12 mio. kr. i 2011-2014 til intiativet.

Forbud mod hele grupper af euforiserende stoffer
Regeringen vil supplere det eksisterende system med enkeltvise forbud med et system med forbud mod hele grupper af ensartede stoffer.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00