Nyt ligestillingscenter skaber splid

LIGESTILLING: Der er opbakning til regeringens forslag om at etablere et uafhængigt ligestillingsorgan for køn, men kritikere kræver, at centret får flere ressourcer og mere kompetence. Inger Støjberg (V) fastslår, at forslaget holder sig inden for EU-direktivets rammer.
Fakta

EU-retten stiller i et ligebehandlingsdirektiv krav om, at medlemsstaterne sikrer borgerne bistand, når de klager over forskelsbehandling på grund af køn. Medlemsstaterne skal også sikre, at der er organer, som har kompetence til at foretage uafhængige undersøgelser af forskelsbehandling på grund af køn, offentliggøre uafhængige rapporter og fremsætte henstillinger om spørgsmål vedrørende forskelsbehandling på kønsområdet.

I 2002 blev Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder oprettet ved lov som følge af et EU-direktiv. Og da instituttet allerede er tillagt kompetence i forbindelse med forskelsbehandling på grund af race eller etnisk oprindelse, har regeringen besluttet at give centret kompetence på en række nye områder, så Danmark i fremtiden lever op til direktiverne.

Der er enighed om behovet for et nyt ligestillingsorgan, men oppositionen og flere organisationer vil kæmpe for, at lovforslaget ændres, så centret får flere penge og mere magt. Det fremgik, da Folketinget i fredags førstebehandlede et forslag om at skabe et ligestillingsorgan for køn, der vil komme til at høre under Dansk Center for Menneskerettigheder.

Loven skal vedtages, fordi EU-Kommissionen ikke mener, at ofre for forskelsbehandling er tilstrækkelig godt beskyttet, og derfor pålagde man i 2007 den danske regering at implementere direktivet fuldt ud.

Udover regeringen tilkendegav ligestillingsordførerne fra S, R og EL, at de bakker op om etableringen af det nye center for ligestilling, men de kritiserede ved samme lejlighed lovforslagets udformning. 

0:000:00