Tandlæger oplever mere vold end socialrådgivere

ARBEJDSMILJØ: Nye opgørelser viser, at tandlæger hyppigere udsættes for vold på arbejdspladsen end eksempelvis socialrådgivere. Socialrådgiverne får dog flest trusler.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Socialrådgivere udsættes ifølge en ny undersøgelse fra Center for Alternativ Samfundsforskning (CASA) i høj grad for trusler. Hver fjerde socialrådgiver - 2.500 personer - udsættes hvert år for trusler eller aggressioner fra borgere. 150 socialrådgivere udsættes for fysisk vold.

Statistikken siger, at 26,5 procent af de adspurgte har oplevet psykisk vold og/eller trusler om vold. Undersøgelsen påviser, at truslerne er det største problem, mens omfanget af den fysiske vold er begrænset. Socialrådgiverne ligger langt over gennemsnittet i forhold til andre faggrupper, når det gælder trusler om vold.

Af de adspurgte svarer 1,5 procent, at de har oplevet decideret fysisk vold. Sammenlignet med niveauet hos alle faggrupper lige fra akademikere til politifolk ligger socialrådgiverne lige på gennemsnittet i forhold til den fysiske vold. En opgørelse fra Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at tandlæger og sygeplejersker ligger højere end socialrådgivere, når det kommer til at opleve vold på jobbet. Hårdest ramt er personale på døgninstitutioner ifølge undersøgelsen.

Der er ingen opgørelse over udviklingen i antallet af trusler mod socialrådgivere over tid, men der er sket et fald i anmeldelser til Arbejdstilsynet af arbejdsskader som følge af vold og trusler.

Undersøgelsen fra Center for Alternativ Samfundsforskning bygger på svar fra 202 af Socialrådgiverforeningens i alt 13.500 medlemmer. Undersøgelsen betragtes som en af de mest valide på området.

Ovenstående artikel er tidligere bragt af Kim Rosenkilde Nielsen i avisen Kommunen.

0:000:00